Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt
1 tasak sütőpor
10 dkg porcukor
4 tojássárgája
25 dkg vaj vagy margarin
1 vaníliás cukor
Hozzávalók a krémhez:
3 tojássárgája
1 nagyobb citrom reszelt héja
60 ml frissen facsart citromlé
A lisztet a sütőporral, porcukorral, vaníliás cukorral
elkeverjük, hozzáadjuk a tojás sárgákat és a margarinnal rugalmas tésztává,
gyúrjuk. Ha nem elég rugalmas, kevés tejfölt vagy tejet gyúrunk hozzá.
Lisztezett deszkán 2-3 mm
vastagra nyújtjuk és 5-6 cm
átmérőjű kis kosárformákat, kibéleljük vele. 180 fokra előmelegített sütőben
félig megsütjük, kivesszük a sütőből és pálinkás pohár talpával mindenik
közepébe kis mélyedést nyomunk. Ezt azért kell tenni, mert a tészta megnő és betölti
a formákat, nem marad hely a krémnek. Visszatesszük a sütőbe, és tovább sütjük,
szép világosra, nem szabad megbarnuljanak.
Elkészítjük a krémet: A krém hozzávalóit a vajon kívül egy
kisebb edénybe rakjuk, lassú tűzön folyamatosan keverve felforrósítjuk, hogy
besűrűsödjön. A tűzről levéve beledolgozzuk a vajat, és azon forrón betöltjük
vele a kosárkákat.
Ünnepekhez közeledve a gyerekek kedvéért, csoki mikulással
és fával diszítettem, de az nélkül is nagyon mutatós kellemesen citrom ízű finom sütemény.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése