2015. november 24., kedd

Leopárd kalács



Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
2,5 dl tej
1 tasak (7g) szárított élesztő
4 evőkanál cukor
2 vaníliás cukor
1 egész tojás, 1 sárgája
1 citrom lereszelt héja
5 dkg olvasztott vaj
só (5g)
3 evőkanál kakaó, 1-2 evőkanál tej
1 tojás a lekenéshez.

A hozzávalókat tálba rakjuk, és szép sima tésztának kidagasztjuk. Rögtön kitesszük nyújtódeszkára, és három részre osztjuk. Két egyforma és egy kicsivel nagyobb gombócot formázunk.
A nagyobb tésztát letakarjuk, és kelni tesszük. A másik két tésztába, az egyikbe belegyúrunk egy evő kanál kakaót, amit előzőleg tejjel elkevertünk, (ez lesz a világosabb színű) a másik tésztába 2 evőkanál szintén kevés tejjel elkevert kakaót gyúrunk bele ( ez lesz a sötétebb színű).
Ezt a két gombócot is letakarjuk és kelni hagyjuk.
 


Amikor szépen felnőttek, nyújtódeszkára tesszük, és mindenik tésztát hét egyforma részre vágjuk, amit kis gombócoknak formázunk.


A világosabb gombócot kissé kisodorjuk, a sötétebb gombócot, olyan hosszúságúra nyújtjuk ki, amilyen hosszúra sodortuk a világos tésztát, megkenjük tojásfehérjével és ráhelyezzük, majd összefogjuk. Végül egy fehér gombócot nyújtunk ki, és teljesen betakarjuk a barna tésztákat. Így járunk el, amíg az egész tésztánk elfogy.


 Tepsiméret hosszúságának kétszeresére  kisodorjuk mindeniket, kettőbe vágjuk és vajjal kikent, kalácssütő formába egymásra rakjuk.


 Lekenjük felvert tojással, hagyjuk legalább fél órát a tepsiben kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük, nekem 30 perc. Még forrón cukros sziruppal lekenjük, hogy szép fényes legyen a teteje.

24 megjegyzés:

  1. Hogy ez is milyen ötletes! :) Nem vagyok nagy kelt tésztás, de ezt is szívesen kipróbálnám! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Én meg imádom a kelt tésztákat, próbáld ki, nagyon finom, így magára is :)

      Törlés
  2. Kipróbálom, de azt hiszem, akkor már teszek bele valami tölteléket is, ami színben mondjuk passzol hozzá, hogy azért a jellege mégiscsak megmaradjon. Pl. dió. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha így szeretnéd készíteni, nincs hogy tölteléket tegyél bele, azért lehet variálni, kíváncsivá tettél:)

      Törlés
    2. Hát, a két barna meg a fehér és a barna között meg lehet szórni egy kis csukros dióval, úgy gondolom. :) Vagy akkor úgy nagyon elvesztődne a mintázata? Na, feladtam magamnak a leckét! ;) :P

      Törlés
    3. Jó ötlet,de akkor már nem leopárd utánzat lesz, lehet,hogy szépen nézne ki! Egy próbát megér, majd számolj be:)))

      Törlés
  3. Én is imádom, ráadásul ez gyönyörű!!!! :)

    VálaszTörlés
  4. Na, én megsütöttem, kicsit módosult ez-az, és töltelékkel, úgy, ahogy elképzeltem. De a hét rúd valahoyg nem volt jó. Még hiányzott egy nyolcadik, ami úgymond "lezárta" volna a tetejét. És a másik, amit már az este akartam kérdezni, csak aztán elmaradt: neked hogy lett 14 barna foltod a kalácsban? Dupla adagból dolgoztál? Vagy kettéhajtottad a rudakat, s úgy sütötted meg?

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm, hogy rákérdeztél, most nézem, elfelejtettem írni,hogy a tepsiméret hosszúságának, kétszeresére nyújtom és kettőbe vágom, így rakom egymásra, rögtön be is írom a recepthez.
    És milyen lett a töltelékkel, ízre biztosan finomabb de a látvány, felraktad valahova, kiváncsivá tettél?

    VálaszTörlés
  6. Na, így már más. :)
    Ízre és látványra is csodaszép lett, mondtam, van egy elképzelésem ;) , csak nem annyira foltos, mint a tied. Illetve van folt, szép leopárdmintás (a töltelék adta az egyik, világosabb árnyalatot), csak kevesebb, mint a tiedben. Még nem tettem fel a blogra, hamarosan felteszem, és belinkelem. :)

    VálaszTörlés
  7. Szia, na itt van, kukkintsd meg: http://edithreceptjei.blogspot.ro/2015/12/leopardkalacs.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na megkukkintottam, fantasztikus, szép lett,jó ötlet most így Karácsony előtt elkészíteni, de máskor is kerülhet az asztalra egy finom és látványos kalács. Örülök,hogy elnyerte a tetszésedet!

      Törlés
  8. Szia, Rozi, Boldog új esztendőt kívánok neked és családodnak! :)
    Ma hívta fel a figyelmemet valaki, hogy mindenünnen a leopárdkalács jön szembe vele, úgyhogy már el kell hoyg készítse ő is. :) Pedig tudom tisztán, amikor nálad láttam, rákerestem a neten, és sehol, de sehol nem volt még hasonló sem. Igaz, most valakinél látok egy korábbról belinkelt francia oldalt, de a magyar bloggerek nagyrésze hallgat arról, hol látta először.... Mindegy, az ilyesmit úgysem lehet kivédeni. A lányeg, hoyg nemcsak, hoyg szép, de nagyon finom is. :) SOk egészséget kívánok, hoyg további finomságokkal kápráztathass el. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Edit!
      Bocsánat, hogy most válaszolok,figyelmetlen voltam, nem kukkantottam be a megjegyzésekbe.
      Én is kívánok Neked, minden jót, sok szép alkotást ebben az esztendőben!A kalácsról pedig,így van ahogy mondod,nem is volt a magyar bloggerek körében,én a Pinteresten láttam meg először,már nem tudom milyen nyelvű oldalon,mivel nem értettem, a saját kelt tésztás receptemet használtam hozzá.Sajnos,azóta már mindenhol szerepel,ahogy mondod forrásmegjelölés sehol,pedig a feltevések időpontjáról meg lehet nézni,ki mikor készítette, Olyan oldal is volt, ahol szóról szóra másolták le a receptet,felhasználták a képeimet,mikor rájöttem szóltam,hogy legalább a forrást jelöljék meg,nagy vita után tették be a blogom linkjét,ezen az oldalon:http://www.traveltotransylvania.com/site/leopard-kalacs/.Most kikísérleteztem a kevert tészta változatát,tegnap fel is tettem,kukkantsd meg.

      Törlés
  9. Sziasztok! Nem vagyok kezdő szakács, de ez a kalács kifogott rajtam. Nem tudtam a forma kétszeresére sodorni, mert a fehér tészta már annyira elvékonyodott, hogy egy vékony hártya maradt volna, ha egyáltalán maradt volna valahol. Mit rontottam el? Segítsetek! Marianna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Véletlenül néztem be, és láttam a kérdésed, de majd jön Rozi is, és ő is elmondja, mit gondol. Vajon, esetleg nem túl sokat vettél le a tésztából barnának? Más ötletem egyelőre nincs.

      Törlés
    2. Kedves Névtelen!
      Lehet hogy nem jól osztottad el a tésztát,ahogy Edit is írta,gondolom azért jó lett a végeredmény?

      Törlés
  10. Szia! Ma megcsináltam,azt hittem nem lessz szép,mert kettévágva és ujra sodorva nagyon bevékonyodott a világos rész,de pihentetés és sülés közben jól bedagadt.Nagyon látványos.Köszönet a receptért :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök,hogy sikerült,köszönöm a visszaigazolást,nagyon szívesen a receptet, látogass meg máskor is:)

      Törlés
  11. es mennyi ideig kell sütni? a tetejet nem kell lekenni mikor berakjuk a sütöbe?

    VálaszTörlés
  12. Kedves Rozi, örülök hogy megismerhettem a blogodat, remélem te is benézel hozzám.Üdv.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a látogatásod, örültem, hogy rámtaláltál, én is megfoglak keresni. Üdv és puszika :)

      Törlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók