Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
1 tasak (7g) szárított élesztő
4 evőkanál cukor
2 vaníliás cukor
1 egész tojás, 1 sárgája
1 citrom lereszelt héja
5 dkg olvasztott vaj
só (5g)
3 evőkanál kakaó, 1-2 evőkanál tej
1 tojás a lekenéshez.
A hozzávalókat tálba rakjuk, és szép sima tésztának
kidagasztjuk. Rögtön kitesszük nyújtódeszkára, és három részre osztjuk. Két
egyforma és egy kicsivel nagyobb gombócot formázunk.
A nagyobb tésztát letakarjuk, és kelni tesszük. A másik két
tésztába, az egyikbe belegyúrunk egy evő kanál kakaót, amit előzőleg tejjel elkevertünk, (ez lesz a világosabb színű) a
másik tésztába 2 evőkanál szintén kevés tejjel elkevert kakaót gyúrunk bele ( ez lesz a sötétebb színű).
Ezt a két gombócot is letakarjuk és kelni hagyjuk.
Amikor szépen felnőttek, nyújtódeszkára tesszük, és mindenik
tésztát hét egyforma részre vágjuk, amit kis gombócoknak formázunk.
A világosabb gombócot kissé kisodorjuk, a sötétebb gombócot,
olyan hosszúságúra nyújtjuk ki, amilyen hosszúra sodortuk a világos tésztát,
megkenjük tojásfehérjével és ráhelyezzük, majd összefogjuk. Végül egy
fehér gombócot nyújtunk ki, és teljesen betakarjuk a barna tésztákat. Így járunk
el, amíg az egész tésztánk elfogy.
Lekenjük felvert tojással, hagyjuk legalább fél órát a
tepsiben kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük, nekem 30 perc. Még forrón
cukros sziruppal lekenjük, hogy szép fényes legyen a teteje.
Hogy ez is milyen ötletes! :) Nem vagyok nagy kelt tésztás, de ezt is szívesen kipróbálnám! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Én meg imádom a kelt tésztákat, próbáld ki, nagyon finom, így magára is :)
TörlésKipróbálom, de azt hiszem, akkor már teszek bele valami tölteléket is, ami színben mondjuk passzol hozzá, hogy azért a jellege mégiscsak megmaradjon. Pl. dió. :)
VálaszTörlésHa így szeretnéd készíteni, nincs hogy tölteléket tegyél bele, azért lehet variálni, kíváncsivá tettél:)
TörlésHát, a két barna meg a fehér és a barna között meg lehet szórni egy kis csukros dióval, úgy gondolom. :) Vagy akkor úgy nagyon elvesztődne a mintázata? Na, feladtam magamnak a leckét! ;) :P
TörlésJó ötlet,de akkor már nem leopárd utánzat lesz, lehet,hogy szépen nézne ki! Egy próbát megér, majd számolj be:)))
TörlésMeglesz! ;)
TörlésÉn is imádom, ráadásul ez gyönyörű!!!! :)
VálaszTörlésKöszönöm Vicuska!
TörlésNa, én megsütöttem, kicsit módosult ez-az, és töltelékkel, úgy, ahogy elképzeltem. De a hét rúd valahoyg nem volt jó. Még hiányzott egy nyolcadik, ami úgymond "lezárta" volna a tetejét. És a másik, amit már az este akartam kérdezni, csak aztán elmaradt: neked hogy lett 14 barna foltod a kalácsban? Dupla adagból dolgoztál? Vagy kettéhajtottad a rudakat, s úgy sütötted meg?
VálaszTörlésKöszönöm, hogy rákérdeztél, most nézem, elfelejtettem írni,hogy a tepsiméret hosszúságának, kétszeresére nyújtom és kettőbe vágom, így rakom egymásra, rögtön be is írom a recepthez.
VálaszTörlésÉs milyen lett a töltelékkel, ízre biztosan finomabb de a látvány, felraktad valahova, kiváncsivá tettél?
Na, így már más. :)
VálaszTörlésÍzre és látványra is csodaszép lett, mondtam, van egy elképzelésem ;) , csak nem annyira foltos, mint a tied. Illetve van folt, szép leopárdmintás (a töltelék adta az egyik, világosabb árnyalatot), csak kevesebb, mint a tiedben. Még nem tettem fel a blogra, hamarosan felteszem, és belinkelem. :)
Szia, na itt van, kukkintsd meg: http://edithreceptjei.blogspot.ro/2015/12/leopardkalacs.html
VálaszTörlésNa megkukkintottam, fantasztikus, szép lett,jó ötlet most így Karácsony előtt elkészíteni, de máskor is kerülhet az asztalra egy finom és látványos kalács. Örülök,hogy elnyerte a tetszésedet!
TörlésSzia, Rozi, Boldog új esztendőt kívánok neked és családodnak! :)
VálaszTörlésMa hívta fel a figyelmemet valaki, hogy mindenünnen a leopárdkalács jön szembe vele, úgyhogy már el kell hoyg készítse ő is. :) Pedig tudom tisztán, amikor nálad láttam, rákerestem a neten, és sehol, de sehol nem volt még hasonló sem. Igaz, most valakinél látok egy korábbról belinkelt francia oldalt, de a magyar bloggerek nagyrésze hallgat arról, hol látta először.... Mindegy, az ilyesmit úgysem lehet kivédeni. A lányeg, hoyg nemcsak, hoyg szép, de nagyon finom is. :) SOk egészséget kívánok, hoyg további finomságokkal kápráztathass el. :)
Kedves Edit!
TörlésBocsánat, hogy most válaszolok,figyelmetlen voltam, nem kukkantottam be a megjegyzésekbe.
Én is kívánok Neked, minden jót, sok szép alkotást ebben az esztendőben!A kalácsról pedig,így van ahogy mondod,nem is volt a magyar bloggerek körében,én a Pinteresten láttam meg először,már nem tudom milyen nyelvű oldalon,mivel nem értettem, a saját kelt tésztás receptemet használtam hozzá.Sajnos,azóta már mindenhol szerepel,ahogy mondod forrásmegjelölés sehol,pedig a feltevések időpontjáról meg lehet nézni,ki mikor készítette, Olyan oldal is volt, ahol szóról szóra másolták le a receptet,felhasználták a képeimet,mikor rájöttem szóltam,hogy legalább a forrást jelöljék meg,nagy vita után tették be a blogom linkjét,ezen az oldalon:http://www.traveltotransylvania.com/site/leopard-kalacs/.Most kikísérleteztem a kevert tészta változatát,tegnap fel is tettem,kukkantsd meg.
Sziasztok! Nem vagyok kezdő szakács, de ez a kalács kifogott rajtam. Nem tudtam a forma kétszeresére sodorni, mert a fehér tészta már annyira elvékonyodott, hogy egy vékony hártya maradt volna, ha egyáltalán maradt volna valahol. Mit rontottam el? Segítsetek! Marianna
VálaszTörlésVéletlenül néztem be, és láttam a kérdésed, de majd jön Rozi is, és ő is elmondja, mit gondol. Vajon, esetleg nem túl sokat vettél le a tésztából barnának? Más ötletem egyelőre nincs.
TörlésKedves Névtelen!
TörlésLehet hogy nem jól osztottad el a tésztát,ahogy Edit is írta,gondolom azért jó lett a végeredmény?
Szia! Ma megcsináltam,azt hittem nem lessz szép,mert kettévágva és ujra sodorva nagyon bevékonyodott a világos rész,de pihentetés és sülés közben jól bedagadt.Nagyon látványos.Köszönet a receptért :D
VálaszTörlésÖrülök,hogy sikerült,köszönöm a visszaigazolást,nagyon szívesen a receptet, látogass meg máskor is:)
Törléses mennyi ideig kell sütni? a tetejet nem kell lekenni mikor berakjuk a sütöbe?
VálaszTörlésKedves Rozi, örülök hogy megismerhettem a blogodat, remélem te is benézel hozzám.Üdv.
VálaszTörlésKöszönöm a látogatásod, örültem, hogy rámtaláltál, én is megfoglak keresni. Üdv és puszika :)
Törlés