Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
1 tasak szárított élesztő
3 evőkanál cukor
1 tojás
Mokkáskanál só (5g)
5 dkg olvasztott vaj
A tészták közötti lekenéshez, olvasztott vaj.
Megszóráshoz, cukrozott fahéj.
A tészta közepébe 3 alma szeletelve.
A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, közepébe, kis
mélyedésbe beleszórjuk az élesztőt, kevés cukros langyos tejjel felöntjük.
Letakarva hagyjuk felfutni. Hozzárakjuk a többi hozzávalót az olvasztott vajon kívül,
és jól kidagasztjuk. Mikor szép sima a tészta, hozzádolgozzuk az olvasztott
vajat, letakarva kétszeresére kelesztjük.
Miután megkelt, enyhén lisztezett deszkára tesszük, és öt
részre vágjuk. Finom mozdulatokkal felgyúrjuk külön mindeniket, majd kör alakúra
kinyújtjuk, megkenünk három lapot olvasztott vajjal, megszórjuk fahéjas
cukorral, egymásra rakjuk és beborítjuk a negyedik lappal.
A képen, látható módon bevágjuk, átfordítjuk és a csücskét, alulról
felfele áthúzzuk.
A megmaradt tésztából egy keveset elveszünk, kinyújtjuk
hosszúkásra, megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk fahéjas cukorral és
felcsavarjuk, félretesszük.
A többi tésztát kinyújtjuk, behelyezzük a közepébe, lekenjük
olvasztott vajjal, megszórjuk fahéjas cukorral, a félretett tekercset a
közepébe helyezzük és körberakjuk szeletelt almával.
A tésztát felvert tojással lekenjük, 180 fokra előmelegített
sütőben 30 percig sütjük, kivesszük a sütőből, a tésztarészt letakarjuk
sütőpapírral és visszatesszük még 10 percre. Még forrón lekenjük cukros vízzel,
hogy szép fényt kapjon.
Ötlet a pinterestről, recept saját.
nagyon szép
VálaszTörlésEgyik kalács szebb mint a másik! Szem-szájnak ingere :)
VálaszTörlésKöszi szépen Vicuska, örülök, hogy tetszik :)
TörlésEz művészet amit Te csinálsz!
VálaszTörlésKedves vagy Judit, köszönöm szépen!
Törlés