2025. február 27., csütörtök

Csöröge fánk

 


 Hozzávalók:

45 dkg liszt

10 g sütőpor

5 g só

2 tojás

30 g cukor

250 g tejföl

2 evőkanál rum

20 g vaj

Olaj a sütéshez

Porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

A lisztet tálba szitáljuk, hozzátesszük a sütőport, a sót és összekeverjük.

Egy másik tálba feltörjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrot és jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és összekeverjük, amíg egyneművé válik. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet és a rumot, majd egy spatulával összedolgozzuk. Kitesszük egy enyhén lisztezett munkalapra és összegyúrjuk, hozzágyúrjuk a szoba-hőmérsékletű vajat, ha szükség még tehetünk hozzá lisztet. Addig gyúrjuk, amíg már nem ragad a kézhez, sem a munkalaphoz, golyót formálunk belőle és egy liszttel megszórt tálba tesszük. Letakarva 15-20 percig pihentetjük, majd liszttel megszórt munkalapra tesszük, és téglalap alakúra kinyújtjuk kb. 0,5 cm vastagságúra.

A tésztából derelyevágóval csíkokat vágunk, majd átlósan rombusz alakúra vágjuk, amelynek a közepébe rést vágunk, és a vágáson keresztül a tészta egyik sarkát átfordítjuk.


Bő forró olajban kisütjük, és porcukorral megszórva tálaljuk.

A leeső széleket összegyúrtam, fél cm vastagságúra kinyújtottam, virág formával kiszúrtam, egyik tészta közepét megvizeztem ráillesztettem egy másik tésztát, enyhén megnyomtam és forró olajban kisütöttem, megszórtam porcukorral majd a közepébe lekvárt tettem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók