2019. december 27., péntek

Mama mézes zserbója





Hozzávalók:

50 dkg liszt
6 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 kávéskanál szódapor
2 tojás
10 dkg méz
Kevés tej

Baracklekvár

Tetejére: 150 g. tortabevonó csokoládé, 2-3 evőkanál étolaj

Krém hozzávalói:

4 tojássárgája
10 dkg cukor
10 dkg liszt
5 dl tej
20 dkg porcukor
25 dkg vaj
2 vaníliás cukor

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, annyi tejet adva hozzá, hogy nem ragacsos tésztát kapjunk, majd négy egyenlő részre osztjuk. Lisztezett sütőpapíron, 25 x 35 cm lapokra nyújtjuk, 160 fokra előmelegített sütőben szép világosra sütjük.(ne tartsuk sokáig a sütőben, mert kiszáradnak a lapok és nem fog megpuhulni)

A krémhez a tojás sárgákat a cukorral, liszttel, vaníliával 2-3 evőkanál tejjel simára keverjük, hozzáadva a többi tejet, sűrűre főzzük. Kihűtjük.

A vajat a porcukorral habosra keverjük majd kanalanként a tojásos masszához keverjük.

Összeállítjuk:
Amikor a lapok kihűltek, egy lapot tálcára helyezünk, rákenjük a krém felét, ráhelyezzük a második lapot, amit megkenünk lekvárral, újra lap következik, amire rákenjük a krém másik felét, végül befedjük a negyedik lappal. Ráteszünk egy lapítót, és másnapig hideg helyre tesszük. Másnap a csokit az olajjal vízgőz fölött felmelegítjük és rásimítjuk a tésztára. 
Tetszés szerint szeleteljük, akár rombusz alakúra vagy hosszúkás szeletekre.


Ez a recept a  Székely konyhában jelent meg Jánosi Aliz a Székely konyha műsor vezetője és Erdős Erika előadásában. 

Hálás köszönet a receptért, nagyon finom én is ajánlom az elkészítését.



3 megjegyzés:

  1. Kedves Rozi! Csak ámulok mindig, hogy hogyan tudod ilyen gyönyörűen felszeletelni a süteményeket? Mi a titka? Szívesen látnék róla egy bejegyzést is akár :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Nóra!
      A szeletelésnek semmi titka nincsen, legközelebb megmutatom hogyan szeletelem, addig szavakban leírom.Jól lehűtöm a süteményt, ha csokival van bevonva, egy nagyobb csészében annyi vizet forralok fel, hogy ellepje a kés pengéjét. Beleteszem a kést, kb. fél percig hagyom, hogy átmelegedjen,kiveszem, letörlöm róla a vizet és végighúzom a csokin, megjelölöm a szeleteket. Újra vízbe teszem a kést, letörlöm és most a tésztát vágom, úgyhogy egyszerre szépen húzom, nem emelem fel a kést.. Egyszer csíkokra vágom, ha lekvár van benne, a csíkokat oldalra fordítom és úgy szeletelem, akkor nem folyik ki sem a lekvár sem a krém.

      Törlés
    2. Nagyon szépen köszönöm a válaszod! Ki fogom próbálni legközelebb! :-) Ha lesz róla poszt azt is nagyon várom!

      Törlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók