2016. december 14., szerda

Eszterházi torta








Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortakarikához:

10 nagyobb tojás
30 dkg cukor
25 dkg darált dió
4 evőkanál liszt

A tojások fehérjét a cukorral felverjük kemény habbá. A darált diót, lisztet összekeverjük, és a tojáshabhoz adjuk, finoman összekeverjük, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze.
Sütőpapírból kivágott körökre 5 részre egyenlően elosztjuk a tésztát, szépen elsimítjuk, és előmelegített sütőben 180 C-fokon 10 perc alatt megsütjük.


Krém:

500 ml tej
250 g cukor
1 vaníliás pudingpor
3 vaníliás cukor
10 db tojássárgája
100 g pörkölt dió darálva
400 g vaj
50 ml rum

A tojások sárgáját kikeverjük a cukrokkal, hozzákeverjük a pudingport és lassanként hozzákeverjük a felforralt tejet, besűrítjük, Így készítve fele idő alatt elkészül, mint állandó keverés mellett főzni és így nem kapja össze a sárgákat.
A vajat kihabosítjuk és hozzákeverjük a kihűlt tojásos masszához, hozzákeverjük a darált diót és a rumot.

A lapokat a tortakarikával megjegyezzük és egyformára levágjuk a széleket, majd betöltjük a krémmel, kívül is behúzzuk a tortát.

A díszítéshez 150 g fehér csokoládét 2-3 evőkanál étolajjal gőz fölött felolvasztunk. Egy másik edényben 5 dkg étcsokoládét olvasztunk 1 evőkanál étolajjal, kis papírtölcsérbe öntjük. A fehér csokoládét a torta közepére öntjük, egyenlően elkenjük majd az előkészített barna csokoládéval csigavonalban a fehér csokoládéra nyomjuk, majd fogpiszkálóval, pókhálószerű mintát húzunk rá, úgyhogy egyszer középről kifelé majd kívülről befelé haladunk.

A torta oldalát darált dióval bepanírozzuk és a maradék krémmel díszítjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók