2016. december 29., csütörtök

Bejgli 2016


Minden évben próbálok más és más bejgli recepteket kipróbálni, ebben az évben Farkas Vilmos klasszikus bejglijére esett a választás, nem is csalódtam, nagyon szépek lettek és nem repedtek ki.
Videóval is mutatja az elkészítését, és sok jó ötletet, tapasztalatot ír a recept végén, érdemes elolvasni.

Diós töltelék:

120 ml víz
125 g cukor
210 g darált dió
1 citrom reszelt héja
1 vaníliás cukor
1 csipet fahéj
30 g édes morzsa (én Petit beurre, kekszet használtam 4db)
50 g mazsola

Keverjük össze az édes morzsával a darált diót. A többi hozzávalót tegyük fel forrni, majd forrázzuk le vele a szárazanyagokat (dió- morzsa) és keverjük össze.

Ugyanígy készítjük el a mákos tölteléket is, 210 g darált mák, a többi hozzávaló azonos a diótöltelékkel.

Kihűlés után, osszuk 4 részre (2 dió-2 mák)

Tészta hozzávalói 4 félkilós bejglihez

52 dkg liszt
100 ml tej
2 db tojássárgája
10 g élesztő
50 g porcukor
2 csipet só
160 g vaj
100 g zsír
1 citrom lereszelt héja
1 vaníliás cukor

Az összes hozzávalót érdemes lehűteni a tészta készítése előtt.
A tojás sárgákat, vaníliát, és az élesztőt elkeverjük és félretesszük.

A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk, belekeverjük a sót, a citrom reszelt héját majd elmorzsoljuk a zsiradékkal. Végül összegyúrjuk a tejes résszel. Gyorsan dolgozzunk a tésztával, mert a kezünk melegétől kiolvadhatnak a zsiradékok és ez árt a tészta szerkezetének. Amint a tészta összeállt, osszuk négy részre. Nekem 248 g volt egy rész, majd felgömbölyítve, letakarva legalább egy órát pihentessük a hűtőben.


A lehűlt tésztát nyújtsuk ki kb. 20x25 cm-es téglalapokká. A tölteléket kenjük el rajtuk, hogy a tészta minden oldalon 1 cm-rel szélesebb legyen.


A tészta két szélét hajtsuk befelé, majd tekerjük fel a bejgliket.


Kenjük le 2 db tojássárgája és egy egész tojás keverékével, majd tegyük hűvös száraz helyre pihenni, amíg megszárad rajta a tojás. Ekkor kenjük meg vékonyan tojásfehérjével és ezt is hagyjuk rászáradni.
Ha megszáradt hurkapálcikával szurkáljuk meg és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süssük készre. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók