2015. január 13., kedd

Dán briós,diós-mogyorókrémmel töltve



 Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt
2.5 dkg friss élesztő
2 tojássárgája
10 dkg vaj
10 dkg cukor
2,5 dl tej
Csipet só (5g)

Hozzávalók a töltelékhez:

10 dkg darált dió
Mogyorókrém, amennyit felvesz a dióbél, hogy jó kenhető massza legyen.

1 tojás a lekenéshez
Vaníliás porcukor a megszóráshoz

Elkészítés:

Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük kevés langyos cukros tejjel, hagyjuk felfutni, majd a vaj kivételével, a többi hozzávalóval összedolgozzuk, hozzátesszük a langyosra felmelegített vajat, és jó alaposan kidagasztjuk. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Amíg kel a tészta elkészítjük a tölteléknek valót. A darált dióhoz annyi mogyorókrémet keverünk, hogy jó kenhető masszát kapjunk, lisztezett deszkára kitesszük, hosszú csíkra kisodorjuk, majd 16 egyenlő részre vágjuk.



A megkelt tésztát dolgozófelületre borítjuk, átgyúrjuk és 16 egyenlő részre, vágjuk. Én konyha mérlegen megmértem hogy egyformák legyenek, 65 grammos volt mindenik darab.


 Mindenik darabot kicsit ellapítunk, majd a közepébe tesszünk 1-1 darabot a diós töltelékből. Becsomagoljuk, és gombóccá formáljuk.


 Miután az összes tésztadarabot becsomagoltuk, egyenként ovális alakúra nyújtjuk. Pizza vágóval 5 hosszanti csíkot vágunk, a végeit egybe hagyva.

 A végeit megfogjuk és ellentétes irányba csavarjuk, hogy spirál jellegű rudacskát kapjunk. Csiga alakba felcsavarjuk, és a muffin sütő tepsi mélyedéseiben levő papírkosárkákba tesszük.


 Letakarva hagyjuk kelni, majd felvert tojással lekenjük, 180 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük.

Önmagában vagy porcukorral megszórva fogyasztjuk.

Eredeti recept Innen 

7 megjegyzés:

  1. Milyen szépek lettek! :) Örülök, hogy elkészítetted. Köszönöm a bizalmat! :)
    Most találtam rá csak a blogodra, de nagyon tetszik. Csodaszép torták, rengeteg finomság, azt hiszem gyakori visszajáró leszek nálad. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm,hogy meglátogattál,nagy sikere volt,köszönöm a receptet, örülök,hogy tetszik a blogom,szívesen látott vendég vagy bármikor,én is megyek hozzád.:)))

      Törlés
    2. Szia!Nagyon jól néznek ki a briósok,biztos nagyon finom is :) A kérdésem az lenne,hogy szerinted ezt sima tepsin is meg lehet sütni?Nekem nincs muffin sütöm...

      Törlés
  2. Rozika!
    Hú,de jól néznek ki,holnap veszek ki szabit hogy legyen időm elkészíteni.

    VálaszTörlés
  3. Szia!Szépek a briósok,biztos finomak is!
    Nekem nincs muffin sütőformm,sima tepsin is meg lehet sütni ezeket?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen,nagyon finom, merem ajálni, sima tepsin is meg lehet sütni, a muffin forma azért jobb,mert szépen megtartja a formáját.

      Törlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók