2014. november 14., péntek

Lekváros pánkó (fánk)



Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
2,5 dl tej
2 tojás 
3 evőkanál cukor
2 dkg élesztő
5-6 dkg vaj
Csipetnyi só
1 citrom reszelt héja

Töltéshez: sárgabarack lekvár

Olaj a sütéshez

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntünk egy kevés cukros langyos tejet, kevés lisztel, elkeverjük, és meleg helyen megkelesztjük.
A maradék tejet meglangyosítjuk, 1 egész tojást és egy sárgáját felverjük, és a többi hozzávalóval jól kidagasztjuk. Letakarva kétszeresére kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, kb 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, fánkvágóval a tészta egyik felét kijelöljük, minden kör közepébe, baracklekvárt teszünk, széleit egy ecset segítségével, (csak a körökben) megkenjük tojásfehérjével, a tészta másik felét ráhajtjuk, jól megnyomogatjuk és most a fánkvágóval, kiszaggatjuk. Meleg helyen letakarva újrakelesztjük. Bő forró olajban, kicsit meghúzogatva kisütjük. Porcukorral beszitálva tálaljuk






2 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek a fánkok, Rozika! Ilyen sűrű baracklekvárral egyszerű a fánkot tölteni, az enyém kevésbé sűrű, mellé tálalom. A szintén sűrű, házi, üstben kavargatott szilvalekvár szokott néha a fánkjaim belsejébe kerülni, a lányaim néha igénylik. Nagy kedvencem még a vaníliás krémmel töltött jereváni fánk!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen Vicuska, általában ilyen sűrűre főzöm a lekvárokat, kivéve az őszibarackot.A jereváni fánkot nem ismerem,majd utánanézek!

    VálaszTörlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók