2023. május 26., péntek

Ordás-meggyes kígyórétes

 


Hozzávalók a tésztához:


500 g finomliszt
25 g élesztő
200 ml tej
100 g vaj
2 evőkanál cukor
Fél kávéskanál só
1 tojás
1 citrom lereszelt héja

Ordás töltelékhez:

50 dkg orda

5 evő kanál búzadara

1 tojás

15 dkg cukor

2 vaníliás cukor

30 dkg meggy (lehet fagyasztott is)

 A töltelék hozzávalóit a meggy kivételével jól összekeverjük, mikor jól összeállt hozzáforgatjuk a meggyet is.

 

A tésztához 100 ml langyos tejben, egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót dagasztótálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék langyos tejjel rugalmas tésztát, dagasztunk. Meleg helyen lefedve duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát nyújtódeszkára borítjuk majd két egyforma részre osztjuk. Lisztezés nélkül, egy-egy téglalapot nyújtunk (kb. 4-5 mm vastagságúra) és fentről lefelé, késsel finoman megjelölve, 3 egyenlő részre osztjuk. Mindkét oldalt a középső harmadig ferdén kb. 2 cm távolságra, kicsit srégen bevagdossuk. A középső részt megszórjuk búzadarával, ráhalmozzuk a töltelék felét és a tésztacsíkokat felváltva ráhajtogatjuk a töltelékre.



A másik tésztával is ugyanígy járunk el.

Óvatosan sütőpapírral bélelt tepsire, tesszük egymás között egy kis részt hagyva.

Felvert tojással lekenjük, fél órát hagyjuk kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Sütőtől függ, szép aranybarna legyen a teteje.

 


2 megjegyzés:

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók