2023. május 8., hétfő

Legyező kalácsok

 


Hozzávalók

 

50 dkg liszt

2 dkg élesztő

1 egész tojás és egy sárgája

1 kiskanál só (5gr)

3 evőkanál cukor

2,5 dl tej

Reszelt citromhéj vagy vanília

5 dkg olvasztott vaj


Az élesztőt kevés cukros langyos tejben felfuttatjuk, miután felfutott a többi hozzávalóval összegyúrjuk, jól kidagasztjuk, majd meleg helyen duplájára kelesztjük.

 A megkelt tésztát, enyhén lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk, és 6 egyenlő részre vágjuk, gombóccá formázzuk, majd egyenként körökre nyújtjuk.


Minden tésztát négy részre vágunk. A tészta nagyobbik felét középig ráhajtjuk majd a csücskét is a képen látható módon, és felállítjuk. 


Az így elkészített tésztákat egymás mellé rakjuk,  a végeit összefogjuk, középen kettévágjuk, és egymás mellé illesztjük.


Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk


Felvert tojással lekenjük, megszórjuk különböző magokkal, fahéjas kristálycukorral és 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára megsütjük.


8 megjegyzés:

  1. Csodás, nagyon tetszik, fahéjas változatát szívesen elkészíteném . Még átolvasom 1x2x hogy is van ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen kedves Éva, nekem is az a kedvencem, amikor lekented tojással, meghinted kristálycukorral és rá a fahéj.A tepsiben az alsó sorban balról van a fahéjas.

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Köszönöm szépen, nem az én találmányom, a reels videókban láttam az elkészítését, a tésztája a klasszikus kelt tészta.

      Törlés
  3. Nagyon szépek, mutatósak! Művészi :)

    VálaszTörlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók