2021. május 28., péntek

Mákos kalács

 


Hozzávalók:

500 g finomliszt

2 dkg élesztő

3 evőkanál cukor

1 egész tojás és egy sárgája

Csipetnyi só (5g)

2,5-3 dl tej

Reszelt citromhéj

5 dkg olvasztott vaj


Töltelék

200 g darált mák

150 g cukor

Fahéj, mazsola, tej kb. 1,5 dl

A darált mákot, cukrot annyi forró tejjel vagy vízzel öntjük le, hogy jól kenhető masszát kapjunk. Ne legyen sem kemény sem lágy. Fahéjjal ízesítjük. Aki szereti, tehet mazsolát is bele, én szoktam tenni jó bőven.

1 tojás a lekenéshez

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt. 1 dl tejben elolvasztunk egy kanál cukrot és ráöntjük az élesztőre. Összekeverjük és letakarva hagyjuk felfutni, kb. 10 perc.

Amikor az élesztő felfutott, a vaj kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót, a tejet csak fokozatosan adjuk hozzá, lehet, nem kell mind, függ a tojások nagyságától és a liszt minőségétől. Mindezeket jól összedolgozzuk, hozzátesszük a vajat és jól kidagasztjuk, amíg szép sima, hólyagos, kéztől és az edény falától is elváló tésztát kapunk. Főzőolajjal lekenjük a tetejét, letakarva meleg szoba-hőmérsékleten duplájára kelesztjük.

Miután megkelt a tészta, kicsit megolajozott deszkára tesszük, téglalap alakúra kinyújtjuk és a tészta felére rákenjük a kihűlt tölteléket. A másik felét éles késsel 1,5 cm csíkokra bevágjuk, majd a csíkokat négyes fonással összefonjuk, a mákos részétől kezdve felcsavarjuk és formába helyezzük. 

Vagy csak egyszerűen feltekerjük.

Hagyjuk kelni kb., 20 percig, lekenjük felvert tojással és 18 fokra előmelegített sütőben harminc perc alatt szép arany barnára megsütjük.

 




1 megjegyzés:

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók