2021. szeptember 17., péntek
2021. szeptember 12., vasárnap
Mária királyné szelet
Hozzávalók:
Kakaós
piskótához:
6 tojás
20 dkg cukor
20 dkg liszt
3 evőkanál
kakaó
6 evőkanál
víz
3 evőkanál
olaj
1 tasak
sütőpor (10 g)
Csipet só
Diós
piskótához:
6
tojásfehérje
20 dkg cukor
15 dkg
durvára vágott dió
5 halmozott
evőkanál liszt
Csipet só
Krémhez:
6
tojássárgája
200 g cukor
2 tasak
vaníliás puding
6 dl tej
2 vaníliás
cukor
250 g vaj
Kakaós lap
locsolásához: 1 dl rum, 1 dl víz, 5 evőkanál cukor.
Tetejére:
100 g ét csoki, 3 evőkanál olaj valamit 50 g fehér csoki 1-2 evőkanál olaj
Elkészítése:
A kakaós
piskótához az átszitált lisztet, kakaót, sütőport szárazon összekeverjük.
Egy pohárba
beleöntjük a vizet, ráöntjük az olajat.
A tojásokat
szétválasztjuk: A tojás sárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, lassanként
hozzáadagolva az olajos vizet, mindig csak keveset öntve hozzá, hogy felvegye a
tojás.
A
tojásfehérjéket csipet sóval felverjük, nem egész kemény habnak.
A tojássárgás masszához kanalanként
hozzákeverjük a lisztet, amit összekevertünk a kakaó és sütőporral, majd
kanalanként hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot.
Sütőpapírral
bélelt 22*34- cm formába öntjük, szépen elsimítjuk és 180 fokra előmelegített
sütőbe 25-30 perc alatt megsütjük.
A diós
piskótához a tojásfehérjéket a cukorral, csipet sóval kemény habbá verjük, majd
kanalanként hozzáforgatjuk az átszitált lisztet és a darabosra vágott diót.(Még
finomabb, ha előtte a diót kicsit megpörköljük.)
A masszát
sütőpapírral bélelt ugyanakkora formába öntjük, mint a kakaós piskótát, és 180
fokon 20-25 perc alatt megsütjük.
A krémhez a
tojás sárgákat, cukrot, pudingokat, vaníliás cukrot hideg tejjel elkeverjük,
alacsony hőfokon folyamatosan keverjük, amíg a krém megvastagodik.
Fedjük le
fóliával és hűtsük ki.
A vajat
keverjük habosra, majd kanalanként keverjük hozzá a kihűlt pudinghoz.
Összeállítás:
A kakaós
lapot kettészeljük, az egyik felét tálcára tesszük, meglocsoljuk a rumos szirup
felével, rásimítjuk a krém felét, ráfektetjük a diós piskóta lapot, rákenjük a
maradék krémet, majd a tetejére fektetjük a maradék rumos sziruppal meglocsolt másik kakaós
piskóta lapot.
Az
összeállított sütemény tetejére néhány órára vágódeszkát és kis nehezéket
teszünk, hogy a rétegek szépen összeilleszkedjenek.
Mikor kihűlt
a süteményünk, gőz fölött a csokit és olajat összeolvasztjuk, majd a sütemény
tetejére simítjuk. Rögtön rácsíkozzuk az olvasztott fehér csokit és villával
meghúzogatjuk, hogy szép márványos legyen a teteje.
2021. augusztus 15., vasárnap
Meggyes pite
Hozzávalók:
50 dkg
finomliszt
15 dkg vaj
15 dkg
porcukor
1 tojás
sárgája
1 citrom
reszelt héja és fél citrom leve
1 csomag
sütőpor
2 evőkanál tejföl
Töltelék:
1,2 kg
magozott meggy
1 vaníliás
cukor
5 g őrölt
fahéj (1 teáskanál)
15 dkg
kristálycukor
20 dkg dió
1 tojás a
lekenéshez
A lisztet
tálba szitáljuk, hozzátesszük a vajat, sütőport, citromhéjat, pici sót és
finoman elmorzsoljuk a vajat. Amikor szépen elmorzsolódott, hozzátesszük a porcukrot,
tojás sárgát, tejfölt, citromlevet és szépen összedolgozzuk, amíg szép sima
tésztát kapunk. Kivesszük deszkára és két részre vágjuk. Téglalap alakúra
formázzuk és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, 45 percre, hogy lehűljön a
tészta.
Amíg a
tészta hűl, elkészítjük a tölteléket.
A
kimagozott, jól lecsepegtetett meggyhez hozzátesszük a cukrokat, fahéjat, és a
darált dió 2/3 részét, finoman összeforgatjuk és félre tesszük, amíg a tészta
hűlési ideje lejár. (A dió helyettesíthető zsemlemorzsával vagy darált keksszel,
az a célja, hogy a meggyből kifolyó levet felfogja, de a dióval, sokkal
finomabb)
Amikor
letelt a 45 perc kivesszük a tésztát a hűtőből, lisztezett deszkán, a tésztát
is meglisztezve 26*36 cm-re kinyújtjuk, belehelyezzük egy kivajazott,
lisztezett formába, szépen eligazítjuk, villával megszurkáljuk, megszórjuk
zsemlemorzsával vagy darált keksszel, rárakjuk a tölteléket, szépen
eligazítjuk.
Kinyújtjuk a
tészta másik felét, ráhelyezzük a töltelékre, szépen eligazítjuk, megkenjük egy
felvert tojással, villával megszurkáljuk, meghintjük a darabosra vágott dióval
és 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük.
Kihűlve
tetszés szerinti darabokra-kockákra vágjuk, lehet porcukorral beszitálni, de
úgy is lehet hagyni.
2021. augusztus 11., szerda
Málnás- joghurtos szelet
A piskótához:
4 tojás
8 dkg cukor
10 dkg liszt
A krémhez:
15 dkg
mascarpone
2 dl joghurt
5 dkg
porcukor
15-20 dkg
málna
1 citrom
reszelt héja és leve
10 dkg szitán
áttört málnapüré
2 dkg
zselatin
5 dl
tejszínhab
Díszítéshez:
málnaszemek, néhány menta vagy citromfű levél
A piskótához
a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, sorra
hozzákeverjük a sárgákat, végül beleforgatjuk az átszitált lisztet.
A masszát
egy 20*30 cm-es formába tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre
sütjük.
Amikor a
piskóta kihűlt egy magas peremű tepsit kibélelünk frissen tartó fóliával,
belehelyezzük a tésztát, majd kirakjuk málnaszemekkel.
A krémhez a
joghurtot, cukrot, túrót, a citrom levét, reszelt héját, és a málnapürét simára
keverjük, majd hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt, végül az 1 dl hideg vízben
megduzzasztott és langyosra melegített zselatint.
A krémet
óvatosan az előkészített lapra öntjük, vigyázva, hogy ne guruljanak el a
málnaszemek. Szépen elsimítjuk, a tetejét habfésűvel meghúzzuk és legalább két
órára hűtőbe tesszük dermedni. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük, friss
málnával citromfű vagy mentalevéllel díszítjük.
Recept a Nők lapja Konyha 2021/6. számából.
Málnás- mascarpones piskóta
Hozzávalók:
4 tojás
20 dkg cukor
1 dl olaj
1 dl tej
1 vaníliás
cukor
1 sütőpor
20 dkg liszt
20 dkg málna
Tetejére
25 dkg
mascarpone
10 dkg málna
2 dl tejszín
2 evőkanál porcukor
A tojásokat
szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a kétféle cukorral, részletekben hozzákeverjük
a tejet és az olajat. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és a
tojásfehérjéből vert kemény habot. Óvatosan összeforgatjuk, hogy a hab ne
törjön össze. Egy 33*10 cm kalácsformát kivajazunk, megszórjuk liszttel és a
massza háromnegyed részét belesimítjuk. A tészta tetejére rárakjuk, a
málnaszemeket majd óvatosan ráöntjük a maradék tésztát.
180 fokra
előmelegített sütőben, 35-40 perc alatt szép arany barnára megsütjük. Tűpróbát
veszünk, beleszúrunk egy fogvájót, ha nem ragad rá a piskóta elkészült.
Tetejére a mascarponét kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a keményre felvert tejszínt, összeforgatjuk, és a piskótára kenjük, szépen elegyengetjük, majd málnaszemekkel díszítjük.
2021. július 26., hétfő
Diós kevert sütemény
Hozzávalók:
50 dkg liszt
30 dkg cukor
2 dl olaj
2 tojás
5 evőkanál
darált dió
3 evőkanál
lekvár (én baracklekvárt használtam)
Fél liter tej
1 evőkanál
fahéj
2 evőkanál
kakaó
1 csomag
vaníliás cukor
1 csomag
sütőpor
2
mokkáskanál szódabikarbóna
Tetejére
150 g durvára vágott dió
Elkészítés
A száraz
hozzávalókat, liszt, fahéj, kakaó, sütőpor, szódabikarbóna és a darált diót
összekeverjük.
A tojásokat
a cukorral, vaníliás cukorral, lassanként hozzácsepegtetve az olajat,
kikeverjük, hozzákeverjük a lekvárt.
A száraz
hozzávalókat és a tejet felváltva adagoljuk, miközben folyamatosan keverjük.
34 x 22 cm-s tepsibe öntjük, szépen elsimítjuk és egyenlően rászórjuk a darabosra vágott diót.
180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
2021. július 7., szerda
Egyszerű szimpla kalács
Hozzávalók:
50 dkg
finomliszt
25 g élesztő
2,5-3 dl tej
2 tojás sárgája
3 evőkanál
cukor
5 dkg
langyos vaj
1 citrom
reszelt héja
1 kis kanál
só (5 g)
1 dl langyos
tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk
felfutni.
Egy tálba
beleszitáljuk a lisztet, a citrom reszelt héját, sót, a két tojássárgáját a felfutott
élesztős tejet és a maradék tejben felolvasztott cukrot. Összedolgozzuk, mikor
jól összeállt, hozzátesszük a langyos vajat és addig dagasztjuk, amíg szép sima
felületű kéztől elváló tésztát kapunk. Ha úgy látjuk, hogy lágyabb a tészta tegyünk hozzá még egy két kanál lisztet. Megszórjuk kevés liszttel, és letakarva
kétszeresére kelesztjük.
Amikor
megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, enyhén felgyúrjuk, és három
részre osztjuk. Egyenként kisodorjuk, majd, mint a hajfonatot összefonjuk.
Egy
előkészített, zsírral kikent formába helyezzük, felvert tojással lekenjük, és
hagyjuk kelni, amíg láthatóan megemelkedik.
180 fokra
előmelegített sütőben 35-40 percig szép arany barnára megsütjük.
Kihűlve
szeleteljük, tetszés szerint fogyasszuk lekvárral, csoki krémmel megkenve vagy
kakaóval, ki hogy szereti, én épp eperdzsemet főztem, és azzal tálaltam.