2021. szeptember 12., vasárnap

Mária királyné szelet

 



Hozzávalók:

Kakaós piskótához:

6 tojás

20 dkg cukor

20 dkg liszt

3 evőkanál kakaó

6 evőkanál víz

3 evőkanál olaj

1 tasak sütőpor (10 g)

Csipet só


Diós piskótához:

6 tojásfehérje

20 dkg cukor

15 dkg durvára vágott dió

5 halmozott evőkanál liszt

Csipet só


Krémhez:

6 tojássárgája

200 g cukor

2 tasak vaníliás puding

6 dl tej

2 vaníliás cukor

250 g vaj


Kakaós lap locsolásához: 1 dl rum, 1 dl víz, 5 evőkanál cukor.

Tetejére: 100 g ét csoki, 3 evőkanál olaj valamit 50 g fehér csoki 1-2 evőkanál olaj


Elkészítése:

A kakaós piskótához az átszitált lisztet, kakaót, sütőport szárazon összekeverjük.

Egy pohárba beleöntjük a vizet, ráöntjük az olajat.

A tojásokat szétválasztjuk: A tojás sárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, lassanként hozzáadagolva az olajos vizet, mindig csak keveset öntve hozzá, hogy felvegye a tojás.

A tojásfehérjéket csipet sóval felverjük, nem egész kemény habnak.

 A tojássárgás masszához kanalanként hozzákeverjük a lisztet, amit összekevertünk a kakaó és sütőporral, majd kanalanként hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot.

Sütőpapírral bélelt 22*34- cm formába öntjük, szépen elsimítjuk és 180 fokra előmelegített sütőbe 25-30 perc alatt megsütjük.

A diós piskótához a tojásfehérjéket a cukorral, csipet sóval kemény habbá verjük, majd kanalanként hozzáforgatjuk az átszitált lisztet és a darabosra vágott diót.(Még finomabb, ha előtte a diót kicsit megpörköljük.)

A masszát sütőpapírral bélelt ugyanakkora formába öntjük, mint a kakaós piskótát, és 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.

A krémhez a tojás sárgákat, cukrot, pudingokat, vaníliás cukrot hideg tejjel elkeverjük, alacsony hőfokon folyamatosan keverjük, amíg a krém megvastagodik.

Fedjük le fóliával és hűtsük ki.

A vajat keverjük habosra, majd kanalanként keverjük hozzá a kihűlt pudinghoz.

Összeállítás:

A kakaós lapot kettészeljük, az egyik felét tálcára tesszük, meglocsoljuk a rumos szirup felével, rásimítjuk a krém felét, ráfektetjük a diós piskóta lapot, rákenjük a maradék krémet, majd a tetejére fektetjük a maradék rumos sziruppal meglocsolt másik kakaós piskóta lapot.

Az összeállított sütemény tetejére néhány órára vágódeszkát és kis nehezéket teszünk, hogy a rétegek szépen összeilleszkedjenek.

Mikor kihűlt a süteményünk, gőz fölött a csokit és olajat összeolvasztjuk, majd a sütemény tetejére simítjuk. Rögtön rácsíkozzuk az olvasztott fehér csokit és villával meghúzogatjuk, hogy szép márványos legyen a teteje.

 Tetszés szerint szeleteljük.


2021. augusztus 15., vasárnap

Meggyes pite

 



Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

15 dkg vaj

15 dkg porcukor

1 tojás sárgája

1 citrom reszelt héja és fél citrom leve

1 csomag sütőpor

2 evőkanál tejföl


Töltelék:

1,2 kg magozott meggy

1 vaníliás cukor

5 g őrölt fahéj (1 teáskanál)

15 dkg kristálycukor

20 dkg dió

1 tojás a lekenéshez

A lisztet tálba szitáljuk, hozzátesszük a vajat, sütőport, citromhéjat, pici sót és finoman elmorzsoljuk a vajat. Amikor szépen elmorzsolódott, hozzátesszük a porcukrot, tojás sárgát, tejfölt, citromlevet és szépen összedolgozzuk, amíg szép sima tésztát kapunk. Kivesszük deszkára és két részre vágjuk. Téglalap alakúra formázzuk és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, 45 percre, hogy lehűljön a tészta.

Amíg a tészta hűl, elkészítjük a tölteléket.

A kimagozott, jól lecsepegtetett meggyhez hozzátesszük a cukrokat, fahéjat, és a darált dió 2/3 részét, finoman összeforgatjuk és félre tesszük, amíg a tészta hűlési ideje lejár. (A dió helyettesíthető zsemlemorzsával vagy darált keksszel, az a célja, hogy a meggyből kifolyó levet felfogja, de a dióval, sokkal finomabb)

Amikor letelt a 45 perc kivesszük a tésztát a hűtőből, lisztezett deszkán, a tésztát is meglisztezve 26*36 cm-re kinyújtjuk, belehelyezzük egy kivajazott, lisztezett formába, szépen eligazítjuk, villával megszurkáljuk, megszórjuk zsemlemorzsával vagy darált keksszel, rárakjuk a tölteléket, szépen eligazítjuk.

Kinyújtjuk a tészta másik felét, ráhelyezzük a töltelékre, szépen eligazítjuk, megkenjük egy felvert tojással, villával megszurkáljuk, meghintjük a darabosra vágott dióval és 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük.

Kihűlve tetszés szerinti darabokra-kockákra vágjuk, lehet porcukorral beszitálni, de úgy is lehet hagyni.


2021. augusztus 11., szerda

Málnás- joghurtos szelet



A piskótához:

4 tojás

8 dkg cukor

10 dkg liszt


A krémhez:

15 dkg mascarpone

2 dl joghurt

5 dkg porcukor

15-20 dkg málna

1 citrom reszelt héja és leve

10 dkg szitán áttört málnapüré

2 dkg zselatin

5 dl tejszínhab


Díszítéshez: málnaszemek, néhány menta vagy citromfű levél


A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, sorra hozzákeverjük a sárgákat, végül beleforgatjuk az átszitált lisztet.

A masszát egy 20*30 cm-es formába tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.

Amikor a piskóta kihűlt egy magas peremű tepsit kibélelünk frissen tartó fóliával, belehelyezzük a tésztát, majd kirakjuk málnaszemekkel.

A krémhez a joghurtot, cukrot, túrót, a citrom levét, reszelt héját, és a málnapürét simára keverjük, majd hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt, végül az 1 dl hideg vízben megduzzasztott és langyosra melegített zselatint.

A krémet óvatosan az előkészített lapra öntjük, vigyázva, hogy ne guruljanak el a málnaszemek. Szépen elsimítjuk, a tetejét habfésűvel meghúzzuk és legalább két órára hűtőbe tesszük dermedni. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük, friss málnával citromfű vagy mentalevéllel díszítjük.

 



Recept a Nők lapja Konyha 2021/6. számából.


Málnás- mascarpones piskóta

 



Hozzávalók:

4 tojás

20 dkg cukor

1 dl olaj

1 dl tej

1 vaníliás cukor

1 sütőpor

20 dkg liszt

20 dkg málna


Tetejére

25 dkg mascarpone

10 dkg málna

2 dl tejszín

2 evőkanál porcukor

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a kétféle cukorral, részletekben hozzákeverjük a tejet és az olajat. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és a tojásfehérjéből vert kemény habot. Óvatosan összeforgatjuk, hogy a hab ne törjön össze. Egy 33*10 cm kalácsformát kivajazunk, megszórjuk liszttel és a massza háromnegyed részét belesimítjuk. A tészta tetejére rárakjuk, a málnaszemeket majd óvatosan ráöntjük a maradék tésztát.



180 fokra előmelegített sütőben, 35-40 perc alatt szép arany barnára megsütjük. Tűpróbát veszünk, beleszúrunk egy fogvájót, ha nem ragad rá a piskóta elkészült.

Tetejére a mascarponét kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a keményre felvert tejszínt, összeforgatjuk, és a piskótára kenjük, szépen elegyengetjük, majd málnaszemekkel díszítjük.



2021. július 26., hétfő

Diós kevert sütemény

 



Hozzávalók:

50 dkg liszt

30 dkg cukor

2 dl olaj

2 tojás

5 evőkanál darált dió

3 evőkanál lekvár (én baracklekvárt használtam)

Fél liter tej

1 evőkanál fahéj

2 evőkanál kakaó

1 csomag vaníliás cukor

1 csomag sütőpor

2 mokkáskanál szódabikarbóna


Tetejére

150 g durvára vágott dió


Elkészítés

A száraz hozzávalókat, liszt, fahéj, kakaó, sütőpor, szódabikarbóna és a darált diót összekeverjük.

A tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral, lassanként hozzácsepegtetve az olajat, kikeverjük, hozzákeverjük a lekvárt.

A száraz hozzávalókat és a tejet felváltva adagoljuk, miközben folyamatosan keverjük.

34 x 22 cm-s tepsibe öntjük, szépen elsimítjuk és egyenlően rászórjuk a darabosra vágott diót.

180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.



2021. július 7., szerda

Egyszerű szimpla kalács

 



Hozzávalók:


50 dkg finomliszt

25 g élesztő

2,5-3 dl tej

2 tojás sárgája

3 evőkanál cukor

5 dkg langyos vaj

1 citrom reszelt héja

1 kis kanál só (5 g)

1 dl langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.

Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, a citrom reszelt héját, sót, a két tojássárgáját a felfutott élesztős tejet és a maradék tejben felolvasztott cukrot. Összedolgozzuk, mikor jól összeállt, hozzátesszük a langyos vajat és addig dagasztjuk, amíg szép sima felületű kéztől elváló tésztát kapunk. Ha úgy látjuk, hogy lágyabb a tészta tegyünk hozzá még egy két kanál lisztet. Megszórjuk kevés liszttel, és letakarva kétszeresére kelesztjük.

Amikor megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, enyhén felgyúrjuk, és három részre osztjuk. Egyenként kisodorjuk, majd, mint a hajfonatot összefonjuk.

Egy előkészített, zsírral kikent formába helyezzük, felvert tojással lekenjük, és hagyjuk kelni, amíg láthatóan megemelkedik.

180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig szép arany barnára megsütjük.

Kihűlve szeleteljük, tetszés szerint fogyasszuk lekvárral, csoki krémmel megkenve vagy kakaóval, ki hogy szereti, én épp eperdzsemet főztem, és azzal tálaltam.



Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók