2021. július 7., szerda

Egyszerű szimpla kalács

 



Hozzávalók:


50 dkg finomliszt

25 g élesztő

2,5-3 dl tej

2 tojás sárgája

3 evőkanál cukor

5 dkg langyos vaj

1 citrom reszelt héja

1 kis kanál só (5 g)

1 dl langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.

Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, a citrom reszelt héját, sót, a két tojássárgáját a felfutott élesztős tejet és a maradék tejben felolvasztott cukrot. Összedolgozzuk, mikor jól összeállt, hozzátesszük a langyos vajat és addig dagasztjuk, amíg szép sima felületű kéztől elváló tésztát kapunk. Ha úgy látjuk, hogy lágyabb a tészta tegyünk hozzá még egy két kanál lisztet. Megszórjuk kevés liszttel, és letakarva kétszeresére kelesztjük.

Amikor megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, enyhén felgyúrjuk, és három részre osztjuk. Egyenként kisodorjuk, majd, mint a hajfonatot összefonjuk.

Egy előkészített, zsírral kikent formába helyezzük, felvert tojással lekenjük, és hagyjuk kelni, amíg láthatóan megemelkedik.

180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig szép arany barnára megsütjük.

Kihűlve szeleteljük, tetszés szerint fogyasszuk lekvárral, csoki krémmel megkenve vagy kakaóval, ki hogy szereti, én épp eperdzsemet főztem, és azzal tálaltam.



4 megjegyzés:

  1. Nagyon szép kalácsot sütöttél, biztos nagyon finom volt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva, tényleg nagyon finom volt, volt ki dzsemmel, volt ki üresen, nem érte meg a másnapot:)

      Törlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók