2020. szeptember 28., hétfő

Epres torta

 







Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához:

Piskótalaphoz:

3 tojás

6 evőkanál cukor

3 evőkanál víz

5 evőkanál liszt

1 halmozott evőkanál kakaópor


Eperkrémhez:

500 g eper

250 g mascarpone

4 dl tejszín

12 dkg porcukor

1 jogobella epres joghurt (150 g)

2 tasak étkezési zselatin

2 evőkanál citromlé


Glazúrhoz:

100 ml tejszín

100 g porcukor

40 g kakaópor

100 ml víz

1/2 tasak zselatin (5 g)

Elkészítés:

A tortaforma aljába (kapcsos formát használok) tegyünk sütőpapírt, az oldalát vajazzuk és lisztezzük.

A tojás sárgákat 5 evőkanál cukorral fehéredésig keverjük. Hozzátesszük az átszitált kakaóport, lisztet és végül óvatosan hozzákeverjük a megmaradt cukorral kemény habbá felvert tojásfehérjét. Formába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

Az eperkrémhez a zselatint a tasakon leírtak szerint hideg vízbe beáztatjuk. Az epret bot mixerrel pépesítjük, adjuk hozzá a citromlevet és a cukrot. A zselatint kis lángon felmelegítjük, (nem szabad felforralni, mert elveszíti a zselésítő hatását) amíg folyékony lesz, majd keverjük hozzá az eperpüréhez.

A tejszínhabot verjük fel kemény habbá. A mascarponét jól keverjük ki, adjuk hozzá a joghurtot, az eperpürét és végül óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tejszínhabot.

 

A kihűlt piskótalapot tálra helyezzük, ráhelyezzük a kapcsos tortakarikát, a piskóta szélén körberakjuk félbevágott eperszeletekkel. Töltsük bele a krémet, szépen elsimítjuk és hűtőbe tesszük, amíg a krém megszilárdul.

Elkészítjük a tortaglazúrt.

A zselatint a vízbe beáztatjuk, majd langyosra melegítjük. A kakaóport és porcukrot egy mélyebb edénybe szitáljuk. A langyos zselatint ráöntjük a kakaóra és bot mixerrel folyamatos keverés mellett kis részletekben, hozzáöntjük a tejszínt is, majd szép egyenletesen a tortára öntjük. Visszatesszük a hűtőbe, amíg a glazúr megszilárdul. Ha megkötött a glazúr, eltávolítjuk a tortaformát, és gyümölcsökkel díszítjük.

 




6 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszönöm szépen Orsi, az utolsó eper szüretelés, kihasználtam a lehetőséget:)

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Köszönöm Lia, a kerítésen termett eperből van, rengeteg volt az idén, még sok virág van, csak sajnos jönnek a fagyok:)

      Törlés
  3. Nálunk pár szem eper volt,Gabi elintézte,ne legyen sok gondom vele,jót akart,beszórta műtrágyával,csak egy kicsit sokra sikeredett,mind kiégette.
    2 láda maradt,azt ültettük most szét.Talán jövőre terem újra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem nem szidtad meg,szegény Gabi bácsi, csak jót akart, laknátok közelebb, olyan sok palántám van, főleg a futóból, szívesen adnék bárkinek, úgyis levágom.

      Törlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók