2020. május 24., vasárnap

Képviselőfánk






Hozzávalók:

10 dkg vaj vagy 8 dkg zsír
15 evőkanál víz
15 dkg finomliszt
5 db tojás

Töltelék:

Fél liter tej
2 vaníliás cukor
4 tojás
4 evőkanál cukor
2 halmozott evőkanál liszt
3 dl tejszínhab (Creme patisserie)

Tetejére: 50 g ét csoki, 1 evőkanál étolaj, porcukor

A tészta főzve készül. Egy lábasba beleöntjük a vizet, a vajat és felforraljuk. Amikor a vaj elolvadt,  beleszórjuk a lisztet és állandóan kevergetve addig főzzük, amíg az edény falától elválik és teljesen sima lesz. A tűzről levéve egyenként beledolgozzuk a tojásokat, mindenikkel alaposan elkeverve. A masszát csillagcsöves habzsákba szedjük, és sütőpapírral bélelt tepsire dió nagyságú gömböket nyomunk. 230 fokra előmelegített sütőben 5 percig sütjük, majd kicsit alacsonyabb hőmérsékleten 10-15 perc alatt megsütjük. Sütés közben a sütőajtót nem szabad kinyitni, mert összeesnek a fánkok.
 Ha a fánkok szép aranyszínűek, elzárjuk a sütőt és az ajtaját résnyire kitámasztva egy negyed órán át szárítjuk. A teljesen kihűlt fánkok felső egyharmadát recés késsel levágjuk, ezek lesznek a kalapok.

A vanília krém így készül:

0,5 l tejből félreteszünk egy borospohárnyit, a többit felforraljuk 2 tasak vaníliás cukorral. Amíg felforr, 4 tojássárgáját kikeverünk 4 kanál cukorral, hozzádolgozunk 2 púpozott evőkanál lisztet, feltöltjük a hideg tejjel. A felforralt tejbe belekeverjük a tojásos keveréket, állandó keverés mellett sűrűre főzzük. A krémet levesszük a tűzről és azon forrón belevegyítjük a keményre felvert 4 tojásfehérjét. Miután a krém kihűlt csillagcsöves habzsákba töltjük és a fánkok üregeibe nyomjuk.
A tejszínt habbá verjük, ezt is habzsákba töltjük és a tojásos krémre halmozzuk. Rárakjuk a tésztakalapokat, és becsíkozzuk, olvasztott csokival enyhén beszitáljuk porcukorral.




2 megjegyzés:

  1. A képviselőfánk az egyik kedvencem, kipróbálom, remélem sikerül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld ki Orsi, főleg ha kedvenced! Ha a recept alapján készíted biztos sikerül.Várom a beszámolód.

      Törlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók