2018. november 18., vasárnap

Habos almás-rácsos








Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt
20 dkg vaj
3 tojás sárgája
15 dkg porcukor
1 sütőpor
4 g só
2 púpozott evőkanál tejföl

Töltelékhez:

1,5 kg alma (reszelve mérve)
1 dl víz + 2,5 dl
5 dkg vaj
2 tasak vaníliás pudingpor
4 evőkanál cukor
Fahéj ízlés szerint

Habhoz:

3 tojásfehérje
12 dkg porcukor

Baracklekvár

Elkészítés:
Először elkészítjük az alma tölteléket, hogy tudjon kihűlni.
Az almákat tisztítás után lereszeljük, 1 dl vízzel péppé főzzük. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük az 5 dkg vajat.
A pudinghoz hozzáteszünk 4 evőkanál cukrot, és a 2,5 dl vízzel elkeverjük majd a forró almához öntjük, jól összekeverjük, visszatesszük a tűzre és állandó keverés mellett összefőzzük. Hűlni tesszük.

A lisztet a sütőporral, porcukorral, sóval összekeverjük. Hozzátesszük a szoba-hőmérsékletű vajat, tojás sárgákat, összemorzsoljuk, és annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy nem ragacsos, jól nyújtható tésztát kapjunk.
Mikor jól összedolgoztuk, a tészta egyharmad részét külön vesszük, a nagyobb darabot kinyújtjuk, 30 x 32 cm-es tepsibe tesszük, úgyhogy a széleit kicsit fentebb hagyjuk. Megszórjuk búzadarával, rárakjuk az almás masszát, egyenlően elsimítjuk, megszórjuk fahéjjal ízlés szerint, rákenjük a 3 tojásfehérjéből és a 12 dkg porcukorból vert kemény habot, majd a félretett tésztából berácsozzuk.
180 fokra előmelegített sütőben megsütjük, kb. 40 perc, vigyázva, hogy a tetején a tésztarácsok ne száradjanak ki, mert vágáskor törni fog. Ha mégis megtörténne, hogy szépen tudjuk szeletelni, egy kisollóval el kell vágni a rácsokat, azután szeletelni.
Ahogy kivettük a sütőből, még forrón, porcukorral beszitáljuk, és felforrósított baracklekvárt teszünk minden második rácsba, szépen elkenjük, ha nem terül el magától.
Kihűtve szeleteljük.







4 megjegyzés:

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók