2017. augusztus 10., csütörtök

Mákos-lekváros rózsák, muffinformában




Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt
2,5 dl langyos tej
2 dkg élesztő
3 evőkanál cukor
1 vaníliás cukor
5 g só (kisebb teáskanál)
2 tojás sárgája
100 g vaj

Töltelékhez:
20 dkg darált mák, cukor ízlés szerint, fahéj, kevés forró tej.
Lekvár

Az élesztőt kevés cukros langyos tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalót a vajon kívül tálba rakjuk, a felfutott élesztővel összedolgozzuk, végül hozzátesszük a langyosra megolvasztott vajat és addig dagasztjuk, amíg szép sima tésztát kapunk. Letakarva duplájára kelesztjük.

Amíg a tészta kel elkészítjük a tölteléket: a mákot a cukorral és fahéjjal összekeverjük, annyi forró tejet öntünk hozzá, hogy jó kenhető legyen.

Amikor a tészta kétszeresére emelkedett, kitesszük enyhén lisztezett munkalapra, 12 részre osztjuk, és kis gombócokká formáljuk. 
Egyenként vesszük a gombócokat, mindeniket három részre vágjuk, kis köröket nyújtunk, mindenik körre egy kis kanállal teszünk a töltelékből és egyenlően elkenjük, majd félbe hajtjuk és azt is félbe hajtjuk. Hármat egymásra teszünk a képen látható módon és feltekerjük, zsiradékkal kikent muffin formába rakjuk.



Felvert tojással lekenjük, hagyjuk még kelni a formában, amíg láthatóan megemelkednek, aztán 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára megsütjük. Porcukorral beszitálva tálaljuk.


Én töltöttem barack lekvárral is, nem mindenki szereti a mákosat de lehet tölteni bármilyen töltelékkel.

5 megjegyzés:

  1. Csodás, Rozika, alig várom, hogy a kánikula hőmérséklete csökkenjen :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vicuska,nálunk máris csökkent, lehet sütögetni :)

      Törlés
  2. Csodálatos,szívesen elkávéznák ilyen finom süti mellett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Lia, én szívesen megismétlem, mikor jösz?

      Törlés
  3. Csodaszép lett :) Köszönjük a fázisfotókat :)

    VálaszTörlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók