Hozzávalók a tésztához:
60 dkg finomliszt
25 g élesztő
3 dl tej
4 evőkanál cukor
6g olvasztott vaj
6 g só
1 egész tojás+egy sárgája
1 citrom lereszelt héja
Töltelékhez:
50 dkg alma megtisztítva és kisebb darabkákra vágva
Pár szem kisebb szemű szőlő
2 halmozott evőkanál keményítő
Fahéj, 1,5 dl víz, 3 evőkanál cukor
Kenéshez:1 egész
A lisztet tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk,
amibe belemorzsoljuk az élesztőt.
1 dl langyos tejben elkeverünk egy kanál cukrot és az
élesztőre öntjük, hagyjuk, hogy felfusson az élesztő.
Miután az élesztő felfutott, a többi hozzávalóval, jól
kidagasztjuk, amíg a tészta elválik az edény falától, letakarva duplájára
kelesztjük.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket:
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, magházát eltávolítjuk,
és kisebb darabkákra vágjuk.
A vízből és cukorból szirupot főzünk, hozzáadjuk az almát,
pár percig főzzük, meghintjük fahéjjal és hozzáadjuk a keményítőt, kihűtjük, majd hozzátesszük a szőlőszemeket.
Miután megkelt a tészta, enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, és két
részre vágjuk.
Az egyik részt kinyújtjuk téglalap alakúra, középen meghintjük,
búzadarával majd rárakjuk a tölteléket, végeit rátesszük, a töltelékre majd
mindkét oldalról ráhajtjuk a tésztát.
A másik tésztát is kinyújtjuk, téglalap alakúra, középre
ráhelyezzük a már betöltött tésztát, két szélén körülbelül 45 fokos szögben, 8
mm-es csíkokat vágunk, végeinél kis fület hagyunk, amit ráhajtunk, a végére
majd szőni kezdjük, váltakozva, egyszer egyik oldalról majd a másik oldalról, amíg a
végéhez érünk.
Sütőlemezre helyezzük.
Lekenjük egy felvert tojással. Én a tészta végekből, dekorációnak a tetejére pár levelet és egy rózsát készítettem.
Hagyjuk a formában 20 percig kelni majd 180 fokra előmelegített sütőben, 30-35 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése