2016. január 11., hétfő

Almarózsák, kelt tésztában



Hozzávalók a tésztához:

50 dkg finomliszt
2,5- 3 dl tej
2 dkg élesztő
2 tojássárgája
3 evőkanál cukor
5 dkg olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja
Csipet só, kb. 4 g

Töltelékhez:

3-4 piros alma (nagyságától függően)
Baracklekvár, fahéj

A tésztához a lisztet mélyebb tálba szitáljuk, közepébe, kis mélyedést készítünk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt. 1 dl tejben elolvasztunk 1 evőkanál cukrot és ráöntjük az élesztőre, elkeverjük, hogy egy kis liszt is kerüljön hozzá és hagyjuk felfutni.
Mikor felfutott, a többi hozzávalóval kidagasztjuk, és végül hozzádagasztjuk az olvasztott vajat. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.

Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A megmosott almákat kicsumázzuk és szép vékony szeletekre, felvágjuk. 

Egy mélyebb edénybe rakjuk. 1 liter vizet felfőzünk, hozzáteszünk 2 evőkanál citromlevet és forrón az almaszeletekre, öntjük. Addig hagyjuk a forró vízben, amíg szépen hajlíthatók lesznek, (pár perc, tovább ne, mert ellágyulnak) ekkor egy leves szűrőbe öntjük, hogy lecsepegjenek.

A megkelt tésztát, enyhén lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk, két részre osztjuk. Az egyik részt vékonyra kinyújtjuk, 25 cm-széles és hosszúsága, amennyit ad a tészta.
Körülbelül 4 cm-es csíkokra vágjuk, megkenjük baracklekvárral, egyik felére rárakjuk az almaszeleteket, úgyhogy egy kicsit lelógjanak a tésztáról, a tészta másik felét ráhajtjuk és szépen felcsavarjuk, az újainkkal tartva, hogy ne mozduljanak el az almaszeletek.


 A tészta másik felét vékonyra kisodorjuk, két szálat összesodrunk és a rózsák köré, tekerjük. 


Tepsibe rakjuk, egymástól távol, megkenjük felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára, sütjük. Nekem légkeverésen, 25 perc de függ a sütőtől is. Még forrón cukros vízzel lekenjük és porcukorral beszitálva tálaljuk.


6 megjegyzés:

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók