2014. július 10., csütörtök

Egyszerű kelt tészta


Mivel többen kértétek a kalácsreceptet, leírom lépésről lépésre, ahogy én készítem, akár egy kezdő háziasszony is hozzáfoghat, semmi ördöngösség nincsen benne, könyebb elkészíteni mint egy kavart tésztát és egy tésztából több félét is lehet készíteni, csak a fantáziánk szabhat határt.
Akkor jöjjön a recept:

Kalácstészta, ahogy én készítem

Hozzávalók:
½ kg finomliszt
2 dkg élesztő
1 egész tojás és egy sárgája
1 kiskanál só (5gr)
3 evőkanál cukor
2,5 -3 dl tej
Reszelt citromhéj vagy vanília
5 dkg olvasztott vaj

A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, leöntjük egy pohár cukrozott langyos tejjel, és letakarva hagyjuk kelni, amíg felfut az élesztő.
Ha felfutott az élesztő, a vaj kivételével hozzátesszük a többi hozzávalókat, és jól kidagasztjuk.
Mikor jól összeállt a tésztánk, már a kezünkről és az edény falától is elválik, hozzádolgozzuk a meglangyosított vajat, azzal is jól kidagasztjuk, amíg hólyagos lesz.
Én mindig olajjal lekenem a tetejét, letakarom és meleg szobahőmérsékleten kétszeresére, kelesztem.
Miután megkelt vagy olajos vagy, lisztezett deszkára borítom és lehet készíteni belőle: bármilyen töltött vagy fonott kalácsot, kiflit, túrós, lekváros táskát, buktát, diós mákos patkót stb.

Formázás, töltés, ízesítés után, zsírozott tepsibe teszem, lekenem felvert tojással, még egy fél órát kelesztem, és 180 fokra előmelegített sütőben szép aranysárgára sütöm.

Amit fontos tudni a kelt tésztákról:
Nagyon fontos, hogy a hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek, az élesztő friss legyen, ha nem fut fel legalább 10 perc alatt, érdemes kicserélni, mert akkor a tészta sem kel meg.
A lisztet akkor frissen szitáljuk át, ez is hozzásegít, hogy a tészta levegősebb legyen. Az élesztőt mindig langyos tejben oldjuk fel, mert a túl meleg megöli az élesztőgombákat, a hideg pedig az erjedést akadályozza.
A tojást a sóval alaposan verjük fel, úgy tegyük a tésztához.
Minél többet dagasztjuk a tésztát, annál több levegő kerül bele és jobb állagú lesz. Nem szabad túlkeleszteni, mert akkor szétreped a tészta.
A kalácstészta készítésekor a konyha kellemesen meleg és huzatmentes legyen.


4 megjegyzés:

  1. Nagyon köszi a receptet :) így már biztos sikerülni fog

    VálaszTörlés
  2. Válaszok
    1. Remélem eddig már ki is próbáltad, áruld el, milyen finomságot készítettél belőle?

      Törlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók