2014. május 1., csütörtök

Ordás,barackos finomságok


Hozzávalók a tésztához:

75 dkg liszt
2 egész tojás
4 dl tej
3 dkg élesztő
2 kávéskanál só (75 g)
20 dkg vaj

Töltelékhez:

60 dkg orda
2 tojás
2 vaníliás cukor
1 kisebb citrom reszelt héja
Cukor, ízlés szerint.
1 barackbefőtt.

Az ordát villával összetörjük, hozzáadjuk a tojás sárgákat, cukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat és simára keverjük. Óvatosan hozzákeverjük a felvert tojáshabot.

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt és 1 dl cukros langyos tejjel, felöntjük, összekeverjük, hogy egy kis liszt is vegyüljön hozzá, hagyjuk felfutni az élesztőt.
Mikor felfutott az élesztő, hozzátesszük a többi hozzávalókat, a vaj kivételével, és jól kidagasztjuk. Letakarva fél órát pihentetjük, nem kell kétszeresére keleszteni, mert amíg dolgozunk vele addig is kel a tészta.
Lisztezett deszkára tesszük, 10 gombócot készítünk, és mindenik gombócot tányér nagyságúra kinyújtjuk.
A vajat kilenc részre vágjuk, szobahőmérsékletűre melegítjük, hogy jó kenhető legyen, 9 tésztát megkenünk, egymásra rakjuk, és a tízedikkel beborítjuk.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk, aztán kockákra vágjuk, mindenik kockára teszünk egy kanállal a töltelékből, a négy sarkát összehajtjuk, középen kissé megnyomjuk, és barackot rakunk rá.
Ha nagyok a barackok, négybe lehet vágni.
Felvert tojással lekenjük, hagyjuk a tepsiben kicsit kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben, szép arany barnára megsütjük.





2 megjegyzés:

  1. Rozi, ez gyönyörűséges! És milyen finom lehet!
    A Polgármester szelet is nagyon mutatós, mint minden finomság, ami a kezedalól, meg a sütődből kikerül! :)!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz!

      Tündér vagy,köszönöm szépen,igen,nagyon finom volt,a Polgármester szelet is nagyon finom és kiadós sütemény,érdemes megsütni,ahogy ismerlek egyszer sort kerítesz rá,nem bánod meg.

      Törlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók