2013. szeptember 20., péntek

Ordával töltött rák kalácsok




                                     

Hozzávalók:

•½ kg liszt
•Két és fél dl tej
•4 evőkanál cukor
•2 dkg élesztő
•1 citrom reszelt héja
•5 dkg olvasztott vaj
•1 egész tojás+1 sárga
•4 g só

Töltelékhez:

•50 dkg orda
•10 dkg mazsola
•2 tojás
•2 vaníliás cukor
•Cukor, ízlés szerint

A töltelékhez az ordát villával összetörjük, hozzátesszük a tojás sárgákat, cukrot, vaníliás cukrot, kézi mixerrel összedolgozzuk, hozzáadjuk a két kanál cukorral keményre felvert tojáshabot, végül belekeverjük a mazsolát.

A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, kevés cukros tejet öntünk rá. Mikor felnőtt az élesztő a többi hozzávalóval jól kidagasztjuk.
Meleg helyen kétszeresére kelesztjük.

Mikor megkelt, deszkára tesszük, kinyújtjuk, kivágjuk téglalap alakúra, a tészta egyik szélére rárakjuk a tölteléket, a másik szélét körülbelül 1,5 cm-re egymástól bevágjuk, a két végénél nagyobbat hagyunk, itt alakítjuk ki a rákok farok és fejrészét, majd a töltelékkel kezdjük felcsavarni.
Kevés tésztát kisodrunk, abból vágjuk ki az ollót és lábakat. Bors szemeket szúrunk a szem helyére. Felvert tojással lekenjük, kevés pihentetés után 180 fokon szép arany barnára sütjük.

2 megjegyzés:

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók