2013. június 11., kedd

Meggyes kalács





                   Ehhez a kalácshoz kétféle tésztára van szűkségünk, egy linzer és egy kelt tésztára.

Linzer tészta hozzávalói:
•200 g liszt
•125 g vaj
•40 g porcukor
•1 tojás
•2 g só
A lisztet, az apróra felkockázott vajat, a porcukrot, a sót és a tojást összedolgozzuk, aztán munkalapra szedve gyors mozdulatokkal átgyúrjuk. Cipót formálunk belőle, légmentesen lezárva hűtőszekrényben pihentetjük, amíg a többi tésztát elkészítjük.

Elkészítjük a tölteléket,hogy legyen ideje kihűlni.

Töltelék:
•1 meggykompót
•1 tasak vaníliás pudingpor
•6 evőkanál cukor

A pudingport a meggy lében a cukorral állandóan keverve sűrűre megfőzzük, majd hozzátesszük a félbe vágott meggy szemeket.

Kelt tésztához:
•50 dkg finomliszt
•1 tasak szárított élesztő (10g)
•4 dkg cukor
•2,5-3 dl langyos tej
•4 dkg vaj
•1 tojás
•5 g só
•1 citrom reszelt héja

A tészta hozzávalóit, jól kidagasztjuk, kétszeresére kelesztjük.
Miután megkelt lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd két részre vesszük.
Az egyik részből szív alakot nyújtunk, kizsírozott sütőlapra helyezzük, megkenjük a kihűlt töltelékkel, nem egészen a széléig.
A másik részt is kinyújtjuk, és rácsozóval átvágjuk, majd a töltelékre terítjük, a leeső széleket összegyúrjuk, kisodorjuk és a szív köré, tesszük, ollóval bevagdossuk és visszahajtjuk.

Lekenjük felvert tojással, majd rárakjuk az előre elkészített virágokat, leveleket, bőven van időnk elkészíteni, amíg a tészta kel).
180 fokos sütőben, szép aranybarnára sütjük.            
     Ötlet : Innen 
                                        

2 megjegyzés:

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók