2013. április 10., szerda

Francia krémes





Gyors leveles vajas tésztát készítünk.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
10 dkg vaj vagy 15 dkg margarin
2 tojás
3 evőkanál tejföl
kis só,1 kávéskanál ecet.

A vajat nagyon habosra kikeverjük, és hozzávegyítünk 10 dkg lisztet, jól eldolgozzuk. A többi anyagból puha rétestésztát gyúrunk, deszkán addig gyúrjuk, amíg már nem ragad, és jól hólyagzik. Kinyújtjuk, rákenjük a lisztes vajat, és szorosan felcsavarjuk. A rudat középen kettőbe vágjuk, a végeket kissé benyomkodjuk, és tepsi nagyságúra nyújtjuk. Kiforrósított sütőben 2 lapot sütünk, a tepsi hátán.

Krém:
6 db tojás
12 evőkanál cukor
3 vaníliás cukor
5 evőkanál liszt
1 l tej.

Tetejére:
Fél liter tejszín
Vaníliás porcukor a szóráshoz.

A tojásfehérjéket 6 evőkanál cukorral gőz felett kemény habbá verjük, amíg kemény, selymes, fényes lesz.
A tej háromnegyed részét, a vaníliás cukorral főni tesszük. A 6 tojássárgáját 6 evőkanál cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet és a maradék tejet.
Ezt a keveréket lassú tűzön, állandó keverés mellett belecsurgatjuk a fövő tejbe, és továbbra is állandóan keverve addig főzzük, amíg a kanál nyomán az edény alja látszik. Azon forrón belekeverjük a krémet a habba.

A krémet langyosra hűtjük, az egyik lapot formába tesszük és vastag rétegben rárakjuk az alsó lapra



Fél liter tejszínből, nagyon kemény habot verünk és rákenjük a kihűlt krém tetejére.


A felső lapot éles vékony késsel tetszés szerinti négyzetekre vágjuk, így rakjuk rá a hab tetejére, vigyázva, hogy a sima alja kerüljön felülre.




Az alsó lapot óvatosan utánavágjuk, diszíthetjük a lapokból leeset törmelékkel, rá tejszínhab, vagy  egyszerűen vaníliás porcukorral vastagon beszitáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók