2016. október 11., kedd

Almával és szőlővel töltött kalácsrolád




Hozzávalók a tésztához:

60 dkg finomliszt
25 g élesztő
3 dl tej
4 evőkanál cukor
6g olvasztott vaj
6 g só
1 egész tojás+egy sárgája
1 citrom lereszelt héja

Töltelékhez:

50 dkg alma megtisztítva és kisebb darabkákra vágva
Pár szem kisebb szemű szőlő
2 halmozott evőkanál keményítő
Fahéj, 1,5 dl víz, 3 evőkanál cukor

Kenéshez:1 egész 

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt.
1 dl langyos tejben elkeverünk egy kanál cukrot és az élesztőre öntjük, hagyjuk, hogy felfusson az élesztő.
Miután az élesztő felfutott, a többi hozzávalóval, jól kidagasztjuk, amíg a tészta elválik az edény falától, letakarva duplájára kelesztjük.

Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket:

A töltelékhez az almákat meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és kisebb darabkákra vágjuk.
A vízből és cukorból szirupot főzünk, hozzáadjuk az almát, pár percig főzzük, meghintjük fahéjjal és hozzáadjuk a keményítőt, kihűtjük, majd hozzátesszük a szőlőszemeket. 

Miután megkelt a tészta, enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, és két részre vágjuk.
Az egyik részt kinyújtjuk téglalap alakúra, középen meghintjük, búzadarával majd rárakjuk a tölteléket, végeit rátesszük, a töltelékre majd mindkét oldalról ráhajtjuk a tésztát.



A másik tésztát is kinyújtjuk, téglalap alakúra, középre ráhelyezzük a már betöltött tésztát, két szélén körülbelül 45 fokos szögben, 8 mm-es csíkokat vágunk, végeinél kis fület hagyunk, amit ráhajtunk, a végére majd szőni kezdjük, váltakozva, egyszer egyik oldalról majd a másik oldalról, amíg a végéhez érünk.



Sütőlemezre helyezzük.


Lekenjük egy felvert tojással. Én a tészta végekből, dekorációnak a tetejére pár levelet és egy rózsát készítettem.


Hagyjuk a formában 20 percig kelni majd 180 fokra előmelegített sütőben, 30-35 perc alatt szép aranybarnára sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók