2016. március 27., vasárnap

Hájas, ernyős tészta


Hozzávalók:

60 dkg őrölt háj
30 dkg liszt
1 evőkanál ecet
1 evőkanál tiszta pálinka

A tésztához:

60 dkg finomliszt
4 tojássárgája
Késhegynyi timsó
Langyos sós víz
1 evőkanál cukor

Dióbél, darabosra vágva, kristálycukor ( nem tudom pontosan mennyi dióbelet használtam, mert valamennyit összedaraboltam, aztán még kellett, elfelejtettem lemérni.)

A megtisztított ledarált hájat a liszttel, ecettel és a pálinkával összegyúrjuk, és 6 gombócra osztjuk.

A tésztához a lisztből és a többi hozzávalóval nem túl puha tésztát gyúrunk, (félkeménynek kell lennie,) addig dolgozunk vele, amíg elválik a kezünktől és a deszkától is, szép sima és hólyagok képződnek rajta. Félórai pihentetés után, két részre vesszük a tésztát, hogy könnyebben tudjunk dolgozni vele.


A deszkát gyengén belisztezzük, vékonyra kinyújtunk egy tésztát, elkenünk rajta egy hájgombócot, és elkezdjük hajtogatni.
Először a bal kezünk felőli oldalát hajtjuk be középre, majd a jobb oldalát teljesen ráhajtjuk. Ezután felülről középre végül az alsó részt hajtjuk rá és ismét fél órát, pihentetjük.


 Ezt a műveletet még kétszer megismételjük, mindkét alkalommal egy-egy hájgombócot kenve a tésztára.
Amíg az egyik tészta pihen, közben dolgozhatunk a másik adaggal.

Az utolsó pihentetés után, fél cm vastagra kinyújtjuk, megforrósított késsel csíkokra vágjuk a tésztát. Egyenként minden csíkot megkenünk felvert tojásfehérjével, vigyázva, hogy az oldalán ne folyjon le, mert sütés közben nem fog kinyílni a tészta. Minden csíkot cukros darabosra vágott dióba forgassuk és egymástól kicsit távol tepsire, rakjuk.
200 fokra előmelegített sütőben, megsütjük.

Az ernyőforma hiányában, használhatunk őzgerincformát, csak akkor kisebbek lesznek a tészták.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók