2014. február 19., szerda

Ekler fánk






Hozzávalók:
10 dkg vaj vagy 8 dkg zsír
15 evőkanál víz
15 dkg finom liszt
5 db közepes nagyságú tojás.

Töltelék:
Fél liter tej
2 vanília cukor
4 tojás
 4 evőkanál cukor
2 evőkanál liszt.
Tejszínhab

Tetejére:
2 kanál cukorból készített karamell, vagy porcukor.

Elkészítés:
A tészta főzve készül. A vizet a vajjal felforraljuk, azonnal belekeverünk 15 dkg jó lisztet, és addig főzzük, míg az edény falától elválik. Levesszük a tűzről, 2-3 percig állni hagyjuk, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat, mindegyikkel alaposan elkavarva.
Kivajazott lisztezett tepsibe, nyomózsák segítségével hosszúkás csíkokat kb. 10 cm, nyomunk egymástól távol. Kezünket vízbe mártjuk és kissé bespricceljük a fánkok között, hogy sülés közben gőz képződjön.



A tepsit 190 fokra felforrósított sütőbe tesszük, a lángot 10 perc múlva kissé mérsékeljük. A sütő ajtaját 20 percig nem nyitjuk ki, különben a fánkok összeesnek. A szép sárgára sült fánkokat hagyjuk kihűlni, majd oldalukat éles késsel mélyen bevágjuk, és az üreges belsejüket, jó púposan megtöltjük vanília krémmel, és a krém tetejére tejszínhabot teszünk.



A megtöltött fánkokat szorosan egymás mellé deszkára sorakoztatjuk, és 2 kanál cukorból készített, aranysárga karamellel vagy olvasztott csokival becsurgatjuk. De úgy is jó, ha vaníliás porcukorral vastagon beszitáljuk.

A vanília krém így készül:
0,5 l tejből félreteszünk egy borospohárnyit, a többit felforraljuk 2 tasak vaníliás cukorral. Amíg felforr, 4 tojássárgáját kikeverünk 4 kanál cukorral, hozzádolgozunk 2 púpozott evőkanál lisztet, lassan feltöltjük a hideg tejjel. A felforralt tejbe belekeverjük a tojásos keveréket, állandó keverés mellett sűrűre főzzük. A krémet levesszük a lángról, és azon forrón belevegyítjük a cukor nélkül kemény habbá vert 4 tojásfehérjét. Miután a krém kihűlt, megtöltjük a fánkokat.

Pudingporból (vanília ízű legyen) ugyanígy készíthetünk krémet, ahhoz elég 2 tojás.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók