2021. április 5., hétfő

Húsvéti torta

 



 Hozzávalók a lapokhoz:

8 tojásfehérje

200 g cukor

100 g liszt

1 vaníliás cukor

10 ml citromlé

1 tasak szalalkáli

250 g darált dió

2 g só


Krém

300 g vaj

8 tojássárgája

100 g cukor

200 ml tej

30 g keményítő

2 vaníliás cukor


Bevonáshoz

100 g dióbél

100 g cukor


A tojásfehérjét a sóval felverjük nem egészen kemény habnak, hozzátesszük a cukrot, vaníliát és keményre felverjük, hozzáöntjük a citromlevet, párszor megkeverjük, végül hozzászitáljuk a szalalkálival elkevert lisztet és óvatosan összeforgatjuk. Végül hozzátesszük a darált diót (amit előzőleg 180 fokon 15 percig pörköltünk), finoman összeforgatjuk és sütőpapírral bélelt 40x36 cm formába simítjuk. 160 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.

A krémhez a tojások sárgáját a cukorral, vaníliás cukrokkal, keményítővel fokozatosan adva hozzá a tejet elkeverjük, és sűrű krémnek megfőzzük, kihűtjük. Amíg hűl, a krémünk a vajat kihabosítjuk, majd a kihűlt krémhez keverjük.

A kihűlt piskótalapot 8 egyenlő részre vágjuk. Egy 20 cm átmérőjű tortaformát körberakunk piskótával, a krémből félreteszünk a bevonásra a többit habzsákba szedjük, a piskótacsíkokra nyomunk a krémből, spatulával szépen elsimítjuk, újra piskóta, krém és így folytatjuk, amíg a forma betelik. Hűtőszekrénybe tesszük, amíg jól megdermed, levesszük a formát és bevonjuk a félretett krémmel.

De úgy is csinálhatjuk, hogy a krémből félreteszünk a bevonásra, a többi krémet elosztjuk a lapokon, és elsimítjuk. Egy csíkot felcsavarunk, és felállítjuk, majd jó szorosan köréje csavarjuk a többi csíkot is. Ha kész a tortát körülcsavarjuk egy vászoncsíkkal, átkötjük egy zsineggel, és dermedésig hűtőszekrénybe tesszük. Ha jól összekeményedett, a vásznat levesszük, és a tortát bevonjuk a félretett krémmel. 

100 g kristálycukrot egy serpenyőbe teszünk és addig karamellizáljuk, amíg szép aranyszínű és méz állagú lesz, akkor hozzáadjuk a durvára darabolt diót, és lazán összekeverjük.

Sütőpapírt beolajozunk, és arra tesszük, kicsit elnyújtjuk, kihűlés után, nyújtófával összetörjük és bevonjuk vele a tortát.

 



Dekorációnak, csokit olvasztottam, kis kosárkaformát alakítva, pár darab tojáscukorkával díszítve.


2 megjegyzés:

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók