2018. október 20., szombat

Ordás batyú




Hozzávalók:


60 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
3 dl tej
4 evőkanál cukor
1 egész tojás, 1 sárgája
1 mokkáskanál só
1 citrom reszelt héja
6 dkg olvasztott vaj

Töltelék:

50 dkg orda
2 tojás
2 vaníliás cukor
100 gr mazsola
Ízlés szerint méz vagy cukor

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, leöntjük 1 dl langyos cukros tejjel és letakarva hagyjuk felfutni az élesztőt. Amikor felfutott a többi hozzávalóval szép sima tésztát dagasztunk. Letakarva szobahőmérsékleten pihentetjük, amíg duplájára emelkedik.

Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket:

Az ordát villával összetörjük, hozzátesszük a vaníliás cukrot, a két tojás sárgákat, én mézzel édesítem, de lehet cukrot is használni. Mindezt jól kikeverjük, hozzáadjuk a mazsolát majd a keményre felvert tojáshabot. Finoman összeforgatjuk.

Miután megkelt a tészta, enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk, majd kinyújtjuk. Kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk, mindenik kör közepébe teszünk egy kanál tölteléket, majd a széleit összecsipkedjük. A leeső tésztákból zsinórt nyújtunk és átkötjük. 



Így folytatjuk amíg mindenik elkészül, muffin formába rakjuk, felvert tojással lekenjük legalább fél órát hagyjuk pihenni, majd 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára sütjük. Kb. 20 perc, de sütőfüggő.
Porcukorral beszitálva tálaljuk.






2 megjegyzés:

  1. Jaj nekem,mennyei finomság és szépség.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondoltam Rád Lia, mert egy jó nagy adag ordát kaptam, milyen jó lenne ha működne a varázslat, hipp-hopp, ott legyek ahol akarok :D

      Törlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók