2018. január 13., szombat

Meggyel töltött kalács




Hozzávalók:

80 dkg liszt
4 dl tej
3 egész tojás +1 a lekenéshez
4 evőkanál cukor
8 dkg vaj
3 dkg élesztő
1 citrom reszelt héja
1 mokkáskanál só (7 g)

Töltelék: 1 7 dl-es meggybefőtt, 1 csomag vaníliás pudingpor, 6 evőkanál cukor.
A meggy lében megfőzzük, a pudingport a cukorral,majd hozzátesszük a meggyszemeket, kihűtjük.

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük 1 dl cukros langyos tejjel (1 dl tej, 1 evőkanál cukor) elkeverjük, hogy egy kevés liszt is kerüljön, hozzá majd letakarjuk, amíg felfut az élesztő. Kb. 10 perc.
Amikor az élesztő felfutott, a szobahőmérsékletű tojásokat felverjük, hozzátesszük a citromhéjat, sót és a tejben elolvasztott cukrot. Az egészet összegyúrjuk, majd alaposan kidagasztjuk. Amikor szép sima a tészta, hozzátesszük a langyosra felolvasztott vajat, azzal is jól eldolgozzuk. Tetejét beolajozzuk, és letakarva duplájára kelesztjük. Amikor megkelt olajjal vékonyan megkent munkalapra tesszük, két részre vágjuk, az egyik részt kinyújtjuk, tepsibe tesszük, rárakjuk a tölteléket, a megmaradt tésztából berácsozzuk majd ízlés szerint díszítjük.




Tetejét lekenjük felvert tojással, 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
Forrón lekenjük cukros vízzel, hogy szép fényt kapjon.
Ebből az adagból jó nagy kalács lesz, kevesebb személynek felezzük az adagot.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók