2016. október 30., vasárnap

Szilvás pite




Hozzávalók a linzer tésztához:

30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
2 tojássárgája
2 vaníliás cukor

A lisztbe morzsoljuk el a margarint, adjuk hozzá a cukrot és a tojássárgákat. Jól gyúrjuk össze. Sütőpapírral béleljünk ki egy 30 cm átmérőjű kerek piteformát.
Nyújtsuk ki a tésztát és tegyük a formába, széleiről vágjuk le a felesleget.
Kenjük meg szilvalekvárral, tegyük félre amíg elkészítjük a kevert tésztát.

Kevert tészta hozzávalói:

2 tojás
70 g margarin
100 g porcukor
150 g liszt
1 vaníliás cukor
5 evőkanál tej
fél tasak sütőpor

A margarint a porcukorral, vaníliás cukorral kikeverjük, egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáját, kanalanként a tejet végül a sütőporral elkevert lisztet. Ha szükség még adjunk hozzá tejet amíg jó kevert tészta sürűségű lesz, majd a tojások keményre felvert habját.

További hozzávalók: 15-20 szem szilva, 1 teáskanál fahéj, szilvalekvár.

Ráöntjük a szilvalekvárral megkent tésztára, szép egyenlően elsimítjuk.
A szilvákat mossuk meg, magozzuk ki, vágjuk cikkekre és tetszés szerint rakosgassuk a tésztára.


Szórjuk meg fahéjas cukorral. A linzer tésztából levágott széleket, nyújtsuk ki, vágjuk csíkokra és fonjuk össze, helyezzük a pite szélére, ha még mindig van tésztánk vágjuk ki falevél mintára és tegyük a fonásra.


180 fokra előmelegített sütőben, 40 perc alatt süssük készre.




2016. október 29., szombat

Diótorta




Hozzávalók a piskótához:

6 tojás
15 dkg darált dió
30 dkg porcukor
30 dkg liszt
9 evőkanál víz
1 csomag sütőpor
2 evőkanál barack lekvár(el is maradhat)


A tojások sárgáját a cukorral lassan hozzáadagolva a vizet, jó habosra kikeverjük, hozzákeverjük a lekvárt, a sütőporral elkevert lisztet, diót, végül a habbá vert tojásfehérjét.
Előmelegített sütőben, 25 cm kerek formában tűpróbáig sütjük. 180 fokon 40 perc,de függ a sütőtől.


Diókrém:

5 dl tej
10 dkg liszt
25 dkg porcukor
25 dkg vaj
25 dkg pörkölt darált dió
2 vaníliáscukor
1/2 dl rum

A lisztet a tejjel csomómentesre elkeverjük, sűrűre főzzük, hűlni tesszük.
A vajat a porcukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, darált diót, és a főzött krémmel, kikeverjük, végül hozzákeverjük a rumot.

A piskótát három lapra szeljük.
A krémet három részre osztjuk.

A piskótalapokat meglocsoljuk rumos sziruppal, betöltjük a krémmel és bevonjuk. Megszórjuk pörkölt darált dióval és ízlés szerint diszítjük.


2016. október 24., hétfő

Kavart almás sütemény



Hozzávalók:

4 tojás
20 evőkanál cukor
20 evőkanál étolaj
1 sütőpor
1 vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
30 evőkanál liszt
20 evőkanál tej

Töltelékhez:

2 kg alma
Fahéj
Cukor ízlés szerint,ha savanykás az alma

A almát lereszeljük, levétől kicsavarjuk, 10-15 percig dinszteljük és hűlni tesszük.

A tojásokat a cukorral kanalanként adagolva az olajat kikeverjük, hozzákeverjük a tejet, citromhéjat, vaníliáscukrot végül a sütőporral elkevert lisztet, ha nem elég sűrű a tészta, tegyünk hozzá még lisztet, amíg piskótaszerű tésztát kapunk.
A tészta kétharmadát 25x33 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, szépen elsimítjuk, egyenlően rárakjuk az almát beszitáljuk fahéjjal, ráöntjük a megmaradt tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Nekem 40 perc de függ a sütőtől, amíg a tészta teteje szép barna lesz.
Tepsiben hagyjuk kihűlni, vaníliás porcukorral beszitáljuk.

2016. október 16., vasárnap

Diós-nescafés sütemény


Hozzávalók:

6 tojás
14 dkg cukor
14 dkg darált dió
5 evőkanál liszt
1 tasak sütőpor

Krém:

25 dkg vaj
3 tojás
20 dkg porcukor
2 vaníliás cukor
1 csomag nescafé 1,8 g
15 dkg pörkölt dió

Máz:

150 g csokoládé
3 evőkanál olaj

A tojások fehérjét a cukorral felverjük kemény habnak, sorra hozzáadjuk a tojások sárgáját, mindenikkel alaposan eldolgozva, a sütőporral elkevert lisztet, végül hozzákeverjük a darált diót.
25x 33 cm-es tepsibe simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

A mázhoz a tojásokat a cukorral vízgőz fölött jó krémesre keverjük (kb. 15 perc) hűlni tesszük.
A vajat a vaníliás cukrokkal kihabosítjuk, majd lassanként hozzákeverjük a kihűlt tojásos krémet és a nescafét. A pörkölt diót sütőpapírra tesszük és nyújtófával párszor végigmegyünk rajta, darabosra törjük, majd a krémhez keverjük.

A kihűlt piskótát meglocsoljuk rumos sziruppal, rásimítjuk a krémet, kihűtjük majd bevonjuk csokimázzal.

A csokimázhoz a csokit az olajjal vízgőz fölött felolvasztjuk, ha szükséges még olajat adhatunk hozzá.

Hogy mutatósabb legyen, miután felvágtam a süteményt, minden darabra, fondantból kis virágokat vágtam ki, 5 dkg vajat porcukorral kihabosítottam, zöldre színeztem és leveleket nyomtam a kisvirágok mellé, de ez el is maradhat.




2016. október 11., kedd

Almával és szőlővel töltött kalácsrolád




Hozzávalók a tésztához:

60 dkg finomliszt
25 g élesztő
3 dl tej
4 evőkanál cukor
6g olvasztott vaj
6 g só
1 egész tojás+egy sárgája
1 citrom lereszelt héja

Töltelékhez:

50 dkg alma megtisztítva és kisebb darabkákra vágva
Pár szem kisebb szemű szőlő
2 halmozott evőkanál keményítő
Fahéj, 1,5 dl víz, 3 evőkanál cukor

Kenéshez:1 egész 

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt.
1 dl langyos tejben elkeverünk egy kanál cukrot és az élesztőre öntjük, hagyjuk, hogy felfusson az élesztő.
Miután az élesztő felfutott, a többi hozzávalóval, jól kidagasztjuk, amíg a tészta elválik az edény falától, letakarva duplájára kelesztjük.

Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket:

A töltelékhez az almákat meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és kisebb darabkákra vágjuk.
A vízből és cukorból szirupot főzünk, hozzáadjuk az almát, pár percig főzzük, meghintjük fahéjjal és hozzáadjuk a keményítőt, kihűtjük, majd hozzátesszük a szőlőszemeket. 

Miután megkelt a tészta, enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, és két részre vágjuk.
Az egyik részt kinyújtjuk téglalap alakúra, középen meghintjük, búzadarával majd rárakjuk a tölteléket, végeit rátesszük, a töltelékre majd mindkét oldalról ráhajtjuk a tésztát.



A másik tésztát is kinyújtjuk, téglalap alakúra, középre ráhelyezzük a már betöltött tésztát, két szélén körülbelül 45 fokos szögben, 8 mm-es csíkokat vágunk, végeinél kis fület hagyunk, amit ráhajtunk, a végére majd szőni kezdjük, váltakozva, egyszer egyik oldalról majd a másik oldalról, amíg a végéhez érünk.



Sütőlemezre helyezzük.


Lekenjük egy felvert tojással. Én a tészta végekből, dekorációnak a tetejére pár levelet és egy rózsát készítettem.


Hagyjuk a formában 20 percig kelni majd 180 fokra előmelegített sütőben, 30-35 perc alatt szép aranybarnára sütjük.


Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók