2015. november 4., szerda

Almás-fahéjas kalács



Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
2,5 dl tej
1 tasak szárított élesztő
3 evőkanál cukor
1 tojás
Mokkáskanál só (5g)
5 dkg olvasztott vaj

A tészták közötti lekenéshez, olvasztott vaj.
Megszóráshoz, cukrozott fahéj.

A tészta közepébe 3 alma szeletelve.

A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, közepébe, kis mélyedésbe beleszórjuk az élesztőt, kevés cukros langyos tejjel felöntjük. Letakarva hagyjuk felfutni. Hozzárakjuk a többi hozzávalót az olvasztott vajon kívül, és jól kidagasztjuk. Mikor szép sima a tészta, hozzádolgozzuk az olvasztott vajat, letakarva kétszeresére kelesztjük.

Miután megkelt, enyhén lisztezett deszkára tesszük, és öt részre vágjuk. Finom mozdulatokkal felgyúrjuk külön mindeniket, majd kör alakúra kinyújtjuk, megkenünk három lapot olvasztott vajjal, megszórjuk fahéjas cukorral, egymásra rakjuk és beborítjuk a negyedik lappal.


  A képen, látható módon  bevágjuk, átfordítjuk és a csücskét, alulról felfele áthúzzuk.


A megmaradt tésztából egy keveset elveszünk, kinyújtjuk hosszúkásra, megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk fahéjas cukorral és felcsavarjuk, félretesszük.


A többi tésztát kinyújtjuk, behelyezzük a közepébe, lekenjük olvasztott vajjal, megszórjuk fahéjas cukorral, a félretett tekercset a közepébe helyezzük és körberakjuk szeletelt almával.


A tésztát felvert tojással lekenjük, 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, kivesszük a sütőből, a tésztarészt letakarjuk sütőpapírral és visszatesszük még 10 percre. Még forrón lekenjük cukros vízzel, hogy szép fényt kapjon.



Ötlet a pinterestről, recept saját.

5 megjegyzés:

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók