2015. február 13., péntek

Püspökkenyér Valentin napra




Hozzávalók a szívformákhoz:

6 tojássárgája
6 púpos evőkanál cukor
6 púpos evőkanál liszt
50 ml olaj
3 evőkanál víz
Fél tasak sütőpor (5g)
1 vaníliás cukor

Színezéshez, egy kiskanál kakaó, piros ételfesték.

Fehér tésztához:

6 tojásfehérje
6 púpos evőkanál cukor
6 púpos evőkanál liszt
1 tasak vaníliás cukor
50 ml olaj
Fél tasak sütőpor (5g)      

Mázhoz: 15 dkg porcukor, fél citrom leve, 1 mokkáskanál kakaó.

A szívformákhoz, a tojás sárgákat a cukorral, vaníliás cukorral fehéredésig keverjük, lassan hozzácsepegtetjük az olajat és vizet.
Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, szépen összeforgatjuk és 180 fokra előmelegített sütőben, 24 x 26 cm tepsiben megsütjük, majd hűlni tesszük. Kihűlés után, szívforma alakú vágóval kivagdaljuk.

A fehér tésztához a tojásfehérjéket a cukorral, vaníliás cukorral felverjük kemény habnak, miután felvertük hozzákeverjük  a sütőporral elkevert lisztet és az olajat,  majd egy kizsírozott, lisztezett, 34x10 cm-es püspökkenyérforma aljára teszünk egy keveset a tésztából. Szépen elsimítjuk és rárakjuk a kivágott szívformákat szorosan egymás mellé, majd ráöntjük a többi tésztát, és előmelegített sütőben megsütjük és még  forrón rákenjük a mázat.

A mázhoz a porcukrot annyi citromlével keverjük ki, hogy jó kenhető masszát kapjunk, egy evőkanálnyit kiveszünk belőle, a többit forrón rákenjük a tésztára. A kivett mázhoz hozzákeverünk egy mokkáskanál kakaót és becsíkozzuk vele a püspökkenyeret.

2 megjegyzés:

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók