2015. február 26., csütörtök

Mákos guba kocka


Hozzávalók:

1 l tej
20 dkg cukor
3 tojássárgája
25 dkg darált mák
1 vaníliás cukor
10 db kifli
1 citrom reszelt héja
100 g mazsola

Elkészítés:

A tejet a mákkal, cukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal, mazsolával felforraljuk. Ennek a keveréknek
 ¾  részét a feldarabolt kiflikre öntjük.
A maradék cukros-mákos keveréket kihűtjük, majd hozzáadjuk a tojás sárgákat. Simára keverjük, majd ezt is a kifli darabokra öntjük, és jó alaposan összeforgatjuk. A formát kivajazzuk és a beáztatott kifli darabokat a formába, helyezzük, figyeljünk arra, hogy jól tömörítsük a tésztát, különben levegős lesz, és sütés után széteshet.
Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon 20-25 perc alatt készre, sütjük. Ha megsült azonnal borítsuk ki a formából, különben párásodni kezd, és a tészta átvizesedhet.

A krémhez:
1 tasak vaníliás pudingpor
5 evőkanál cukor
2 vaníliás cukor
1 evőkanál liszt
4 dl tej
4 tojássárgája
15 dkg vaj

Habhoz:
4 tojásfehérje
8 evőkanál cukor

A krémhez, a hozzávalókból sűrű krémet főzünk, kihűtjük és a vajjal, jól kikeverjük, majd a kihűlt mákos guba tetejére simítjuk.
A tojásfehérjéből a cukorral gőz fölött kemény habot verünk és rásimítjuk a krémre, díszítésként megszórjuk darálatlan mákkal.

3 megjegyzés:

  1. Mákos guba bombát már sokszor készítettem, de ez a verzió újra felcsigázott! És olyan gyönyörű...... :-)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Zsuzsa,a bomba mellé is készítesz pudingot,vagy vanília mártást,itt egyszerűbb,mert ráteszed a tetejére és a tojásfehérje habot is felhasználod:)))

    VálaszTörlés
  3. Milyen méretű formában kell sütni?

    VálaszTörlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók