2015. február 8., vasárnap

Meggyes mákos sütemény



Hozzávalók a mákos tésztához:

5 tojás
200 g cukor
50 g mák
140 g liszt
2 teáskanál olaj
1 teáskanál sütőpor
2 evőkanál víz

Krém:

5 tojássárgája
0,5 l tej
100 g cukor
2 tasak vaníliás cukor
70 g liszt
250 g vaj

Meggy zselé

1 üveg 700 g-os meggybefőtt
2 tasak meggyes torta zselé
1,5 dl langyos víz

A tésztához a tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.
A sárgákat a cukorral, olajjal és vízzel kikeverjük, hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet,a darálatlan mákot,majd a tojáshabbal óvatosan összeforgatjuk.
180 fokra előmelegített sütőben, megsütjük.(kb. 30 perc)

A krémhez a tojás sárgákat a cukorral, vaníliás cukorral a lisztel, és tejjel elsúroljuk, folytonos keverés mellett megfőzzük, kihűlés után hozzákeverjük, a kihabosított vajhoz.

A meggyről öntsük le a levét, a meggyet tegyük félre, a léhez öntsük hozzá a vizet és forraljuk fel, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zseléket és hagyjuk, hogy oldódjon fel. Közben keverjük meg, amikor a zselé kezd keményedni, adjuk hozzá a meggyet, hagyjuk összeállni addig, amíg próbát véve, a tésztára öntve nem fut le az oldaláról.

A tésztalapot vágjuk kettőbe, az alsó lapra simítsuk rá a vaníliás krémet,erre  óvatosan rásimítjuk a meggyzselét, majd fedjük be a másik tésztalappal.

A tetejét vonjuk be vízgőzön olvasztott csokoládéval.

Eltértem az eredeti recepttől,én a meggyzselé helyett,mivel nem volt éppen otthon meggyzselém, egyszerűen a meggylében megfőztem egy vaníliás pudingot 5 evőkanál cukorral,hozzátettem a meggyszemeket és kihűlés után rákentem a vaníliás krémre.Nekem ez a módszer biztosabbnak tűnt,hogy megmarad és nem fog kifolyni,majd egyszer a recept alapján is elfogom készíteni.





Eredeti recept: Innen 

4 megjegyzés:

  1. Csodálatosan hangzik és én imádom a mákot. Biztosan kipróbálós! :-)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen, nagyon finom,nálunk a férfiak díjazták nagyon,mivel nem édes a meggy és a tojáskrém remek párosítás.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm ezt a csodás sütit,megsütöttem nagy sikere van.Én is pudingal meggylével csináltam! Gratulálok kedves Rozi még soha nem csalodtam a sütieidben Jó egészséget Neked

    VálaszTörlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók