2012. március 6., kedd

Fonott kalács,hat szálból

Receptet és videót Farkas Vilmosnál találtam,nagyon finom kalács,ajánlom Mindenkinek!

                                          Itt kakaós változatban.


                                        
Mivel többen kértétek a receptet,bemásoltam Vilmostól,én is ez alapján készítettem,nagyon érthetően le van írva.

Recept 1 db kb. 500 g-os kalácshoz

340 g liszt
34 g porcukor
34 g vaj
34 g tojás sárgája (kb. 2 kisebb tojásé)
20 g élesztő
4 g só
165 ml langyos tej
1 vaníliarúd kikapart belseje
½ Citrom reszelt héja
½ Narancs reszelt héja

Egy kevés tejben keverjük el az élesztőt, a tojássárgáját és a porcukrot. Majd az összes összetevőt gyúrjuk össze és dagasszuk simára. Ezután hagyjuk érni a tésztát 20 percig, majd gyúrjuk át és további húsz percig pihentessük. A tésztát osszuk hatfelé, és gömbölyítsük fel a kis darabokat. Rövid pihentetés után sodorjuk meg a szálakat, figyeljünk rá, hogy a szálak a végeik felé folyamatosan vékonyodjanak. Fonjuk össze a szálakat és kenjük le egész tojással majd húsz percig kelesszük, meleg gőzös helyen. Utána szobahőmérsékleten pihentessük, míg meg nem szárad rajta a tojás. Ekkor kenjük le újra, és továbbra is hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni, míg meg nem szárad rajta a tojás. Így összesen maximum 35 percet kelesszük. 190 C-fokos előmelegített, gőzmentes sütőben 22-23 perc alatt süssük készre.

10 megjegyzés:

  1. Ez gyönyörű! Látszik rajta, hogy nagyon finom. Hol találom Farkas Vilmost?

    VálaszTörlés
  2. Terike!
    Köszi,tényleg nagyon finom,hamar el is fogyott.

    Innen is odajutsz,a kedvenc oldalaim-nál megtalálod.

    VálaszTörlés
  3. Hú, ez tényleg nagyon gyönyörű, összefut a nyál a számban! :-) Csodás a fonása, gratulálok!

    VálaszTörlés
  4. Ez egy tuti recept,ajánlom mindenkinek,a végeredmény isteni finom:))köszönöm:))

    VálaszTörlés
  5. Ez egy tuti recept,ajánlom mindenkinek,a végeredmény isteni finom:))köszönöm:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen,nekem is ez a véleményem,azért is készítek mindig dupla adagot.

      Törlés
  6. Isteni finom! Szeretném elkérni a kakaós változat receptjét is. Mikor kerül bele a kakaó és mennyiben változnak az arányok? Előre is köszönöm!
    Melinda

    VálaszTörlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók