2025. január 23., csütörtök

Sajtos-köményes tallér (Pászka)





Hozzávalók:

1 kg liszt

25 dkg vaj vagy margarin

20 dkg sajt

2 kisebb tojás

1 evőkanál só

1 csomag sütőpor

1 evőkanál kömény

Szódavíz


Elkészítés:

A lisztet tálba szitáljuk, belekeverjük a sót, hozzátesszük a vajat és jól eldörzsöljük, amíg a liszt felveszi a vajat. Belerakjuk a többi hozzávalót és annyi szódavizet (kb. fél liter), hogy jó puha tészta legyen. Jól átgyúrjuk, majd enyhén lisztezett munkalapon 3 mm vastagra kinyújtjuk. 5 cm pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Előmelegített ostyasütőben készre sütjük.




1,50 kg lesz ebből az adagból.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem, néha az édesség helyett a sós ízeket kívánom, én nem szoktam készíteni, de a testvérem sokszor készít nekem sajtostallért.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is nagyon szeretjük, a reggeli kávé mellé szeretjük ropogtatni, és ha vendég jön is van mit elővenni, sokáig eláll. Most kísérletezgetek a receptekkel, mostanáig ez vált be a legjobban.

      Törlés
  2. Nagyon guszták, szépek lettek, így géppel sütve, gyorsabb is biztos.
    Én inkább az édes sütiket szeretem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lia, persze ízlés dolga, de tapasztalatom alapján, egy társaságban inkább ropogtatják ezt mint az édes süteményeket. Nálunk sem marad ki, én is jobban szeretem, csak a baj, hogy nem tudok ellenállni neki.

      Törlés
  3. Én külföldön élek és sokszor hívom nagymamámat kérdésekkel, és amikor valamire nem tud választ adni mindig erre az oldalra jôvök! Nem is tudja mennyire fontos ez Nekem, Köszönöm!♥️

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Barbara! Nagyon köszönöm, örülök az ilyen kedves visszajelzésnek és látogatásodnak, főleg ha meg is találod amire épp szükséged van!

      Törlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók