2022. március 3., csütörtök

Kakaós virágkalács

 



Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

25 g élesztő

2,5 dl tej

2 tojás sárgája

3 evőkanál cukor

5 dkg langyos vaj

1 citrom reszelt héja

1 kis kanál só (5 g)

2 evőkanál kakaó

1 tojás a lekenéshez


Elkészítés:

1 dl langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.

Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, a citrom reszelt héját, sót, a két tojássárgáját a felfutott élesztős tejet és a maradék tejben felolvasztott cukrot. Összedolgozzuk, mikor jól összeállt, hozzátesszük a langyos vajat és addig dagasztjuk, amíg szép sima felületű kéztől elváló tésztát kapunk.

Két részre vágjuk. Az egyik részbe beledolgozunk két evőkanál kakaót, amit előzőleg kevés tejjel elsúroltunk. Mindkét tésztából gombócot formázunk és kelni tesszük, amíg duplájára emelkedik a tészta.

Miután megkelt, mindkét tésztát kinyújtjuk, 30 cm kör alakúra alul tesszük a kakaós lapot, ráhelyezzük a másikat.



Közepét fánk szaggatóval kivágjuk és közepétől kezdve 16 helyen bevágjuk, szélén 2 centit meghagyva. Két tésztát megfogunk és ellenkező irányba kettőt csavarunk rajta, majd a végét összecsípjük.



 A szélénél is minden két szirom között bevágjuk és megcsavarjuk, hogy a barna tészta kerüljön felül.

Miután mind elkészül, felvert tojással lekenjük, legalább 20 percet kelesztjük, majd 18 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára megsütjük.




4 megjegyzés:

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók