2017. szeptember 28., csütörtök

Szilvás lepény



Hozzávalók:

50 dkg liszt
2 dkg élesztő
5 evőkanál cukor
2 tojás sárgája
1 egész tojás
5 evőkanál olvasztott vaj
2,5 dl tej

Tetejére:

4 evőkanál tejföl
2 tojásfehérje
1 tojás sárgája
4 evőkanál cukor
Továbbá: szilva, cukor, fahéj

Elkészítés: Az élesztőt 1 dl langyos cukros tejjel felfuttatjuk, majd a vajon kívül a többi hozzávalóval összedolgozzuk. Mikor már szép sima a tészta hozzádolgozzuk a vajat és addig dagasztjuk, amíg az edénytől és a kéztől is elválik a tészta. Letakarva duplájára kelesztjük.

Amíg a tészta kel, a megmosott szilvákat kimagozzuk.

Amikor megkelt a tészta, lisztezett deszkán átgyúrjuk, kinyújtjuk, 30x40-cm-es tepsibe simítjuk, megrakjuk a szilvákkal, húsukkal felfelé.



 Megszórjuk fahéjjal majd cukorral.


4 evőkanál tejfölt elkeverünk 1 tojás sárgájával, hozzáadjuk a cukorral keményre felvert 2 tojásfehérjét és ráöntjük a szilvákra, egyenlően elsimítjuk.




 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Porcukorral beszitálva tálaljuk.

Ezt a receptet már régen akartam elkészíteni, az Erdélyi tv. 2014. ben a Székely konyha adásában, adta le, Bálint Irma készítette. Most került sor rá, nagyon finom, érdemes elkészíteni.



2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom is lehet.
    Szerinted csak friss gyümölccsel lehet elkészíteni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lia, most még lehet szilvát kapni, nem tudom, nem próbáltam de gondolom hogy befőttel is lehet.Próbáld ki, majd mond el, kettőtöknek csak felét csináld, mert nagy adag.

      Törlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók