2023. július 31., hétfő
2023. június 30., péntek
Diós-meggyes kosárkák
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt
10 dkg porcukor
4 tojássárgája
25 dkg vaj vagy margarin
2 vaníliás cukor
1 csomag sütőpor (10 g)
Töltelék:
40 dkg darált dió
30 dkg porcukor
4 tojásfehérje
Baracklekvár
Meggyszemek kb. 48 db, lehet befőtt is
Tetejére:
150 g étcsoki
2 evőkanál olaj
Fondant virágok
Elkészítés:
A lisztet, sütőport és a porcukrot összekeverjük. Hozzátesszük a tojások
sárgáját és a vajjal rugalmas állagú tésztává gyúrunk.
Fóliába csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük.
A töltelékhez a darált diót elkeverjük a porcukorral.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és belekeverjük a diós keveréket.
A tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett munkalapon, kinyújtjuk 3-4 mm vastagságúra, majd 6 cm-s köröket vágunk ki, majd a formákat kibéleljük, (nem kell kikenni) a tésztát enyhén belenyomkodjuk, hogy legyen meg a kosárka formája. Az aljára teszünk egy kevés morzsát, rá egy teáskanál lekvárt, és egy szem meggyet. A tölteléket habzsákba szedjük, és a kosárkákat a tészta háromnegyedéig megtöltjük.
Ebből az adagból 48 db kosárka lesz.
2023. június 20., kedd
Süssünk szívvel-lélekkel
Mindannyiunkban megvan mindaz, amire szükségünk lehet egy álom valóra váltásához.
Kemény küzdelemmel, pár év lelkes munkájával végre
sikerült a blogon közzétett receptjeimet egy csokorba gyűjteni és könyv
formájában megjelentetni, aminek címe:
SÜSSÜNK SZÍVVEL-LÉLEKKEL, ami 415 oldalas és tartalmaz:
Édes sütemények
Kalácsok, élesztős kelt tészták
Kevert tészták
Kuglófok-koszorúk
Leveles tészták
Linzerek
Muffinok
Palacsinták
Piték
Püspökkenyerek
Sós sütemények
Mézeskalács
Torták-piskóták
2023. május 26., péntek
Ordás-meggyes kígyórétes
Hozzávalók a tésztához:
500 g finomliszt
25 g élesztő
200 ml tej
100 g vaj
2 evőkanál cukor
Fél kávéskanál só
1 tojás
1 citrom lereszelt héja
Ordás töltelékhez:
50 dkg orda
5 evő kanál búzadara
1 tojás
15 dkg cukor
2 vaníliás cukor
30 dkg meggy (lehet fagyasztott is)
A tésztához 100 ml langyos tejben, egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót dagasztótálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék langyos tejjel rugalmas tésztát, dagasztunk. Meleg helyen lefedve duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát nyújtódeszkára borítjuk majd két egyforma
részre osztjuk. Lisztezés nélkül, egy-egy téglalapot nyújtunk (kb. 4-5 mm
vastagságúra) és fentről lefelé, késsel finoman megjelölve, 3 egyenlő részre
osztjuk. Mindkét oldalt a középső harmadig ferdén kb. 2 cm távolságra, kicsit
srégen bevagdossuk. A középső részt megszórjuk búzadarával, ráhalmozzuk a
töltelék felét és a tésztacsíkokat felváltva ráhajtogatjuk a töltelékre.
Óvatosan sütőpapírral bélelt tepsire, tesszük egymás között
egy kis részt hagyva.
Felvert tojással lekenjük, fél órát hagyjuk kelni, majd 180
fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Sütőtől függ, szép
aranybarna legyen a teteje.
2023. május 22., hétfő
Málnás muffin
Hozzávalók 12 db-hoz
150 g cukor
100 g vaj
2 db tojás
1 vaníliás cukor
200 g liszt
1 teáskanál sütőpor
120 g tej
Krémhez:
250 g mascarpone
100 g málna
50 g porcukor
Elkészítés:
A szobahőmérséklettű vajat kihabosítjuk a cukorral,
vaníliás cukorral. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, szép egyneművé dolgozzuk.
Több részletben hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a
tejet, ha vastag a tészta még tehetünk hozzá tejet, csomómentes sűrű egynemű
tésztát kell, kapjunk.
A muffin formákba rakjuk a muffin papírokat. Mindenik formába teszünk, málnaszemeket majd ráadagoljuk a tésztát.
180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
Kihűtjük.
Így is nagyon finom, vajas puha a málnától kissé savanykás.
A krémhez a málnát szitán áttörjük. Ha fagyasztott a
gyümölcs előbb fölengedjük.
A mascarponét kikeverjük a porcukorral és fokozatosan
belevegyítjük a málnavelőt ügyelve arra, hogy csak annyit használjunk föl,
amennyi nem hígítja túl a krémet.
Végül a málnakrémet csillagcsöves habzsákból a muffinok
tetejére nyomjuk.
Málnaszemekkel fondantból készült levélkékkel díszijük. Helyettesíthetjük
menta vagy citromfű levéllel.
2023. május 8., hétfő
Legyező kalácsok
Hozzávalók
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
1 egész tojás és egy sárgája
1 kiskanál só (5gr)
3 evőkanál cukor
2,5 dl tej
Reszelt citromhéj vagy vanília
5 dkg olvasztott vaj
Az élesztőt kevés cukros langyos tejben
felfuttatjuk, miután felfutott a többi hozzávalóval összegyúrjuk, jól
kidagasztjuk, majd meleg helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát, enyhén lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk, és 6 egyenlő részre vágjuk, gombóccá formázzuk, majd egyenként körökre nyújtjuk.
Az így elkészített tésztákat egymás mellé rakjuk, a végeit összefogjuk, középen kettévágjuk, és egymás mellé illesztjük.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk