Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2,5-3 dl tej
20 g élesztő
3 evőkanál cukor
5 dkg vaj (szobahőmérséklettű)
1 tojás
1 citrom reszelt héja
Csipet só (5g)
Töltelék:
20 dkg darált dió
10 dkg cukor
1 vaníliás cukor
Kevés őrölt fahéj
Annyi tej, hogy jól kenhető masszát kapjunk, kb. ½ dl
Elkészítés:
A tésztához 100 ml langyos tejben egy kávéskanál
cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A többi hozzávalót dagasztótálba mérjük, hozzáöntjük a
felfutott élesztőt és a maradék langyos tejjel szép sima rugalmas tésztát
dagasztunk.
Letakarva kétszeresére kelesztjük.
Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket:
A darált dióhoz hozzátesszük a cukrot, reszelt
citromhéjat, vaníliás cukrot és annyi forró tejet, hogy jól kenhető masszát
kapjunk.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapra
tesszük, fél ujjnyi vastagra nyújtjuk, kb. 30x75 cm, egyenletesen elkenjük
rajta a tölteléket, majd felcsavarjuk.
Nagyon szépek lettek és biztos finomak.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva, valóban finomak :)
TörlésJaj de jó újra látni a sok finomságot, szépséget. Dióval még nem próbáltam, csak kakaóval. Jó ötlet a cérnával vágás, szebben lehet szeletlni mint késsel.
VálaszTörlésKöszi szépen Lia, most jobban van időm, végeztem a kinti munkákkal. A csiga kérésre készült, mákkal, almával és fahéjjal is készítettem, mindenik finom de a gyerekek kedvence a kakaós.
TörlésIgen, szebben lehet szeletelni, én a hajtoványt is cérnával vágom, akár a piskótát is.
Már nagyon vártam az új recepteket. Nagyon szépek a torták, és a csigák is.
VálaszTörlésKedves vagy Orsi, köszönöm szépen :)
Törlés