2024. november 21., csütörtök

Mézes puszedli

 


Hozzávalók a tésztához:

60 dkg finomliszt

10 dkg porcukor

4 tojás sárgája

1 tasak sütőpor

1 vaníliás cukor

1 kezeletlen narancs héja

2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék

1 teáskanál fahéj

1 csipet só

6 evőkanál méz

10 dkg vaj


Mázhoz:

4 tojásfehérje

30 dkg porcukor

Pár csepp citromlé


Elkészítés:

A mézet a vajjal gőz fölött összeolvasztjuk.

A liszthez hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport, mézeskalács fűszer keveréket, fahéjat, sót és a narancs reszelt héját majd elkeverjük, amíg minden szépen egyenletesen elvegyül.

Hozzáadjuk a tojás sárgákat, tejfölt, és a mézes vajat, jó alaposan összedolgozzuk, kitesszük fóliára, becsomagoljuk majd egy órára hűtőbe tesszük.

Kicsit ragacsos, de nem kell lisztet gyúrni hozzá, pihentetés után nem fog ragadni.


Miután letelt a pihentetés ideje, kivesszük a hűtőből, vágunk egy szeletet, rúddá  kisodorjuk és kb. 2,5 dkg-s darabkákra vágjuk. Kis gömböket formázunk, majd egymástól távol sütőpapíros tepsire rakosgatjuk.


180 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Kell figyelni rá, akkor jó, amikor szép aranybarna lesz a teteje.

Amíg sülnek a puszedlik elkészítjük a mázat.

A tojásfehérjékhez hozzáadjuk a porcukrot és gőz fölött nem egészen kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a citromlevet, amitől szép fényt kap a máz.

Miután kisültek a puszedlik, a tetejüket villa segítségével megmártogatjuk és rácsra rakjuk száradni, majd olvasztott csokival becsíkozzuk. Rácson hagyjuk, amíg megszáradnak.



Úgy is lehet, hogy amikor belemártogattuk, 100 fokos sütőben megszárítjuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók