2015. június 21., vasárnap
Lakodalmas sütemények 2
A sütemény nevét írd be a jobboldali keresőbe és kiadja a receptet.
Citromkrémes szelet
Angelika álma
Pergelt cukros diós süti
Lajcsi szelet
Linzer
Diós-rahátos szelet
Lajcsi szelet
Hozzávalók a kakaós lapokhoz:
40 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor
20 dkg porcukor
2 evőkanál méz
5 dkg vaj
2 kávéskanál szódabikarbóna
2 egész tojás
A lisztbe keverjük el a szódabikarbónát és a kakaót. A többi
hozzávalókat egy tálban, gőz fölött összemelegítjük, a tűzről levéve
belekeverjük a lisztet. Enyhén lisztezett nyújtódeszkára tesszük, jól
összegyúrjuk majd három részre, osztjuk. Sütőpapíron 26x36 cm-es lapokat
nyújtunk és 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt, megsütjük.
Krém hozzávalói:
1 tasak vaníliás puding
1 tasak puncs puding (lehet eper, málna fontos, hogy
rózsaszínű legyen)
2 vaníliás cukor
Kevés rum vagy rum aroma
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
Máz: 3 tojássárgája
15 dkg porcukor
A pudingokat külön-külön 3 dl tejben megfőzzük, ha kész
a vaníliásba a vanília cukrokat a rózsaszínűbe a rumot tesszük, majd hűlni
tesszük.
A vajat kikavarjuk a porcukorral, és kettéválasztjuk az
egyik részt a vaníliás, a másik részt a puncsos pudinghoz keverjük, majd
betöltjük a lapok közé.
A mázhoz a tojás sárgákat vízgőz fölött fehéredésig keverjük
és rásimítjuk a tésztára , olvasztott csokival bevonalazzuk de, lehet csoki mázzal bevonni,vagy egyszerűen porcukorral
beszitálni.
2015. június 14., vasárnap
2015. június 9., kedd
Barack és szilvalekváros piskótatekercsek
8 tojás
8evőkanál cukor
8 evőkanál liszt
Barack és szilvalekvár
100 gr ét csoki
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukorral felverjük
kemény habnak, egyenként hozzáverjük a tojások sárgáját, mindenikkel alaposan
kidolgozva, majd az átszitált lisztet.
A tésztát sütőpapírral bélelt, 26x36 cm-es tepsibe öntjük, 20-30
perc alatt készre sütjük.
A piskótát kicsit hűlni hagyjuk, majd kettészeljük, az egyiket
megkenjük baracklekvárral és felcsavarjuk, a másikat szilvalekvárral és
ugyanúgy felcsavarjuk.
100 gr csokit vízgőz fölött 2 evőkanál olajjal felolvasztunk, és
vékonyan becsurgatjuk a tekercseket, megszórjuk kókuszreszelékkel, hogy mutatósabb
legyen, de lehet egyszerűen porcukorral beszitálni.
Tálalás előtt ujjnyi vastagon szeleteljük.
2015. május 19., kedd
Mintás piskótatekercs
Hozzávalók:
5 tojás
10 evőkanál cukor
10 evőkanál finomliszt
2 evőkanál kakaó
Krémhez:
1 vaníliás pudingpor
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 db lion, vagy kókuszos rolád
A piskótához a tojások fehérjét kemény habbá verjük, 2-3
részletben hozzákeverjük a cukrot, és a habot tovább verjük, míg fényes, kemény
lesz. Ekkor egyenként óvatosan belekeverjük a tojás sárgákat és kanalanként a
lisztet, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze.
Egy 28 x 40
cm tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tésztából kiveszünk egy keveset habzsákba, és a tepsibe
össze-vissza vonalakat készítünk.
A megmaradt tésztát visszatesszük a többi
masszához, hozzákeverünk két kanál átszitált kakaót, szépen eldolgozzuk és
rásimítjuk a bemintázott világos piskótára.
Szépen elsimítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben
megsütjük. A sütésnél arra vigyázzunk, hogy a tészta ne száradjon nagyon ki,
mert akkor nem lehet szépen felcsavarni.
2 kanál cukrot elkeverünk fél dl vízben, rummal ízesítjük és ecsettel rákenjük a megsült piskótalap barna felére.
2 kanál cukrot elkeverünk fél dl vízben, rummal ízesítjük és ecsettel rákenjük a megsült piskótalap barna felére.
A krémhez a tejben a pudingport megfőzzük, a vajat a
porcukorral kihabosítjuk és a kihűlt pudinghoz, keverjük.
A krémet a kihűlt piskótára simítjuk, ráhelyezzük a
félbevágott roládokat és felcsavarjuk.
Két órára hűtőbe tesszük, majd szeleteljük.
2015. május 13., szerda
Pizzás csiga
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
3 evőkanál olaj
1 tojás
1,5 kiskanál só (6
g )
1 kiskanál cukor
Töltelék:
20 dkg sonka
10 dkg bacon szalonna
20 dkg reszelt sajt
Pizza szósz, ketchup-l helyettesíthető.
Az élesztőt kevés cukros langyos tejben felfuttatjuk, miután
felfutott a többi hozzávalóval összegyúrjuk, meleg helyen duplájára kelesztjük.
Amíg a tészta kel elkészítjük a tölteléket: A sonkát és
bacont húsdarálón ledaráljuk, a sajtot lereszeljük.
A megkelt tésztát, enyhén lisztezett deszkán téglalap
alakúra nyújtjuk, (én 70cm hosszú és 30 cm szélesre nyújtottam, hogy ne legyen
vastag a tészta) megkenjük pizza szósszal, rárakjuk a darált sonkát, végül a
reszelt sajt háromnegyedét.
Feltekerjük és egy éles késsel 2 ujjnyi szeletekre, vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, megszórjuk a megmaradt
reszelt sajttal, egymástól kicsit távolabb, fél órát pihentetjük majd 180 fokos
sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra, sütjük.
Az alsó képen a töltelék hozzávalóit nem daráltam, csak apró kis kockákra megvágtam, tovább ugyanúgy készül, mint a fenti receptnél.
2015. május 10., vasárnap
Ordás rácsos pite
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg finomliszt
25 dkg vaj vagy margarin
12 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
1 csipet só
2 egész tojás
Töltelékhez:
75 dkg orda
3 csomag vaníliás cukor
4 tojás
1 csomag, főzős vaníliás pudingpor
15 dkg cukor,(tehetjük ízlés szerint)
1 citrom reszelt héja
3 evőkanál búzadara
A tésztához valókat összedolgozzuk, két részre osztjuk.
Egyik részt kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt , 26x36 cm, tepsibe tesszük, megszórjuk
búzadarával.
A töltelékhez az ordát villával jól megtörjük, hozzátesszük
a többi hozzávalót a tojásfehérje kivételével, amit habbá verve forgatunk az
ordás töltelékhez. Rárakjuk a tésztára, és szép egyenlően elsimítjuk.
A tészta másik felével berácsozzuk, lekenjük felvert
tojással, 190 fokra előmelegített sütőben megsütjük, kb. 40 perc.
Kihűlve beszitáljuk porcukorral és szeleteljük.
Nagyon finom ez a pite receptje,lehet tölteni különböző gyümölcs töltelékekkel,akár túróval is.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)