2021. február 14., vasárnap

Meggyes kalács Valentin napra

 


Hozzávalók:

500 g liszt

2 dl tej

20 g élesztő

3 evőkanál cukor

2 tojás + 1 a lekenéshez

50 g vaj

1 citrom reszelt héja

5 g só


Töltelék:

1 meggybefőtt (7 dl)

1 vaníliás puding

5 evőkanál cukor

A pudingot a cukorral a meggy lében megfőzzük.

A meggyszemeket kettőbe vágjuk és a forró pudinghoz adjuk, hűlni tesszük.


A lisztet tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, leöntjük egy dl langyos cukros tejjel. (1 evőkanál cukrot elkeverünk 1 dl tejben)

A vajat langyosra felolvasztjuk, a tojásokat felverjük. A cukrot a sót a maradék langyos tejben elolvasztjuk.

Ha felfutott az élesztő az egész hozzávalóval szép sima tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük.

Amíg a tészta kel, sütőpapírra egy nagyobb szívet rajzolunk és formába helyezzük.

Amikor a tészta megkelt enyhén lisztezett munkalapon finoman átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. Az egyik részt a kivágott szív formájára kinyújtjuk.

A másik részt is kinyújtjuk és 4 cm kiszúróval köröket szaggatunk, majd 5 kört egymás után rakunk, úgyhogy kicsit rátesszük az előzőre, közepén egy ecsetnyéllel megnyomjuk, hogy ragadjanak össze, majd feltekerjük és éles késsel két részre vágjuk. A tészta szélét megkenjük tojásfehérjével és a félbevágott kis rózsákat rárakjuk.



Rárakjuk a tölteléket, szépen elsimítjuk és tovább a képzeletünk szab határt, amíg van a tésztából. Felvert tojással lekenjük


 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára megsütjük.
 Nekem 25 perc de sütőfüggő, kell figyelni.

 



2 megjegyzés:

  1. Hű, hogy ez milyen szép! Vétek megenni! - pedig biztos nagyon finom is volt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Marisz,valóban nagyon finom volt, ugyanis nálunk nagy kedvenc a kelt tészta, és a meggytöltelékkel első helyen van, pillanatok alatt elfogy:)

      Törlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók