2018. szeptember 28., péntek

Szilvás rácsos és szilvás bukta





Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 evőkanál cukor
3 dl tej
2 dkg élesztő
1 egész tojás, 1 sárgája
5 dkg vaj
5 gr só
1 citrom reszelt héja

Szilva
1 tojás a lekenéshez
Vaníliás porcukor a beszitáláshoz

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt és 1 dl tejben feloldott egy evőkanál cukorral leöntjük. Hagyjuk felfutni, majd a többi hozzávalóval, a vaj kivételével összedolgozzuk. Mikor szép sima a tészta hozzátesszük az olvasztott vajat és vele is jól kidagasztjuk. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
Amikor a tészta megkelt, enyhén lisztezett munkalapon finoman átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. Az egyik részt kinyújtjuk, téglalap alakúra, háromnegyed részét pohárral bejelöljük, a megmaradt részt tésztarácsozóval berácsozzuk. A pohárral kijelölt részekre egy mokkáskanál fahéjas cukrot rá egy fél szilvát teszünk és beborítjuk a rácsos tésztával, majd pohárral kiszaggatjuk és zsiradékkal megkent tepsibe sorakoztatjuk.


A másik tésztát, és ami a szélektől maradt átgyúrjuk, kinyújtjuk, tetszés szerinti kockákra vágjuk, ugyanúgy, mint a rácsosnál, fahéjas cukor rá a szilva majd feltekerjük. 



Tepsibe rakjuk, felvert tojással lekenjük, és 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára sütjük.(30 perc)
A rácsosat még forrón vaníliás porcukorral beszitáljuk.
A buktát én nem szoktam cukrozni, szép fényes a teteje a tojástól, de akinek úgy tetszik, nyugodtan beszitálhassa.



2 megjegyzés:

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók