2022. április 3., vasárnap

Napraforgó kalács

 



Hozzávalók a tésztához:

 

50 dkg liszt

2 dkg élesztő

1 egész tojás és egy sárgája

1 kiskanál só (5gr)

3 evőkanál cukor

2,5 -3 dl tej

Reszelt citromhéj vagy vanília

5 dkg olvasztott vaj

 

A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne egy kiskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt.

Hagyjuk körülbelül tíz percig, amíg felfut. Akkor jó, ha megemelkedik, a teteje pedig habos lesz.

A lisztet átszitáljuk és összekeverjük a sóval. Hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a tojást, cukrot, citromhéjat, olvasztott vajat.

Ezután géppel vagy kézzel megdagasztjuk. Akkor jó, ha csomómentes, elválik az edény falától és szép hólyagos.

 

Ezután a tészta tetejét enyhén meglisztezzük, kelesztő tálba tesszük, vagy konyharuhával letakarjuk. Szobahőmérsékletlen duplájára kelesztjük. Az ideális hőmérséklet 26-27 fok.

 

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, finoman felgyúrjuk. Lemérjük, a tésztát majd darabokra vágjuk. Leírom nekem hogy jött ki, mert ez függ a hozzávalóktól.

Én vágtam

8 db - 88 g

2 db -70 g

2 db – 65 g

1 db- 60 g

A nyolc db, tésztát gombóccá formáljuk, és kerek formába rakjuk.

A két db. 70 g-os tésztából 20 cm-es köröket nyújtunk, az egyiket megkenjük olvasztott vajjal és rátesszük a másik lapot. Nyolc egyenlő részre vágjuk.

A 65 g-ossal is ugyanígy járunk el.

A nagyobb háromszögek szélesebb végét összecsípjük és a hegyes felével felül, ráhelyezzük a gombócra. Így rakjuk mindenik tésztával.



A kisebb háromszögeket is ugyanúgy a szélesebb felénél becsípjük, most a két gombóc közé tesszük. Mindenik tésztát középen hurkapálcikával kicsit megnyomunk.

A megmaradt gombócot középre beillesszük. Kicsit hagyjuk kelni majd, lekenjük felvert tojással különböző magokkal díszítjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt szép arany barnára megsütjük.



 



2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép a kalácsod, de annyira bonyolultnak tűnik számomra hogy nem mernék belefogni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva! Egyáltalán nem az, nyugodtan belefoghatsz, a kép alapján csináljad.

      Törlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók