2021. március 19., péntek

Mézes-grízes krémes

 



Hozzávalók a lapokhoz:

50 dkg liszt

15 dkg porcukor

1 egész tojás

14 dkg méz

7 dkg sertés zsír

1 teáskanál szódabikarbóna

Csipet só

3-4 evőkanál tej


Krém:

1 liter tej

15 dkg búzadara

25 dkg vaj

20 dkg porcukor

2 vaníliás cukor


Lekvár

150 g táblás csokoládé

3 evőkanál olaj

Tetejére: darált mogyoró


Egy tálban összekeverjük a száraz alapanyagokat, liszt, cukor, szódabikarbóna és egy pici só. Hozzátesszük a sertészsírt és összemorzsoljuk, majd hozzátesszük a tojást, mézet, tejet és összedolgozzuk a tésztát. Négy részre osztjuk, és gombócokat formázunk. Lisztezett sütőpapíron 26x36 cm, kinyújtjuk és tepsi hátulján, 180 fokra előmelegített sütőben 5-7 perc alatt megsütjük.


A krémhez a tejet felforrósítjuk, lassú sugárban adagolva a búzadarát megfőzzük, kihűtjük.

A vajat a porcukorral, vaníliás cukrokkal kihabositjuk, majd a kihűlt grízzel kikeverjük.

Összeállítjuk a lapokat:

Az első lapra szépen egyenletesen rákenjük a krém felét, rátesszük a következő lapot, megkenjük lekvárral, rá a harmadik lap, rákenjük a krém másik felét és rátesszük a negyedik lapot. Pár órára hűvös helyre tesszük, majd bevonjuk olvasztott csokoládéval, és amíg megkötne a csoki, megszórjuk frissen darált mogyoróval.

Másnap tetszés szerint szeleteljük.





11 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem ezt a sütit, de még sosem készítettem el, inkább vásároltam pár szeletet amikor megkívántam, lehet, hogy kipróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld ki Orsi, nagyon finom és hamar elkészíthető:)

      Törlés
  2. Ez tulajdonképpen a mézes zserbó, vagy annak màs a receptje? Nagyon finom lehet látszik rajta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, lehet annak is nevezik, Édesanyám kedvenc süteménye volt, Ő csak mézesnek nevezte, mindig hamarabb megsütötte a lapokat és mikor kellett gyorsan megvolt, mert csak a krémet kellett megcsinálni. Nem variálta csokival, egyszerűen csak beszitálta porcukorral.Mi meg imádtuk.

      Törlés
    2. Köszönöm, igen, szinte ugyanaz a recept, csak mama csokival vonta be. :-)

      Törlés
  3. Ma elkészítettem a recepted szerint, mert nagyon szeretem a mézes krémes, vagy zserbó, ki hogy nevezi.
    Köszönöm a receptet, sok receptet próbáltam már, de ez az igazi számomra is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök Lia, és köszönöm a visszajelzést:)

      Törlés
  4. Nagyon szépen köszönöm a receptet.Isten fizesse.

    VálaszTörlés
  5. Hello, I'm enjoying all of your delicious recipes. I just don't know which one I want to try first. Thank you!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Line it all up so you can tell which is more delicious! Thank you for your visit!

      Törlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók