2020. április 12., vasárnap

Húsvéti fonott kalács




680 g liszt
68 g porcukor
68 g vaj
68 g tojássárgája (4 kisebb tojás)
30 g élesztő
7 g só
330 ml langyos tej
2 vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk. Egy kevés tejben elkeverjük az élesztőt a tojás sárgákat és a porcukrot. Hagyjuk kb. tíz percig, amíg az élesztő felfut, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, és szép simára dagasztjuk. Letakarva, kétszeresére kelesztjük. Miután megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk, hat egyenlő részre osztjuk. és gombócokká formázzuk, rövid ideig hagyjuk pihenni, majd sodorjuk meg a szálakat. Hatos fonással összefonjuk, lekenjük felvert tojással, hagyjuk szoba-hőmérsékleten, amíg a tojás megszárad, ekkor kenjük le újra és továbbra is hagyjuk pihenni amíg, megszárad rajta a tojás. 



190 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt süssük szép aranybarnára.

Ez a tészta egy nagy kalácshoz van számítva, kb. 1 kg-s, ha kisebbet szeretnél felezd az adagot.

Ez a videó egy kis segítség a fonáshoz, a videón nyolc szálból van a fonás de ugyanúgy fonjuk hat szálból is.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók